24 Μαΐου 2013
«Εως εδώ» φώναξε η «σιωπηρή πλειοψηφία» της Χαλκιδικής
Του Σταυρου Τζιμα
Η άλλη «πλευρά του φεγγαριού», αυτή που στην υπόθεση της διένεξης για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική υποστηρίζει ότι αποτελεί τη «σιωπηρή πλειοψηφία», περνάει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση. Χθες στην Αρναία, όπου έχει μετακομίσει προσωρινά η έδρα του δήμου καθώς το δημαρχείο στην Ιερισσό έχει πυρποληθεί, οι πρόεδροι δέκα χωριών γύρω από τα μεταλλεία, εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στις στοές και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, περιέγραψαν με δραματικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. «Εως εδώ, η υπομονή μας έχει φτάσει στα όριά της», διακήρυξαν. «Αν εκραγούμε, και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, θα δει ο κόσμος τι σημαίνει οργή της σιωπηλής πλειοψηφίας», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου, Νίκος Ζαγοράκης.
Εγκατέλειψαν την Ιερισσό
Καταφέρθηκαν εναντίον όσων εκ των διαφωνούντων με την επένδυση πρωτοστατούν σε πράξεις βίας ή τις υποκινούν έχοντας επιβάλει στην Ιερισσό κλίμα «πρωτοφανούς τρομοκρατίας» εναντίον των εργαζομένων στην επένδυση του χρυσού και των οικογενειών τους.«Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι φιλήσυχοι άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται να φτιάχνουν μολότοφ ή να περιφέρονται με ρόπαλα, που δεν πυροβολούν εργαζομένους ή εκπροσώπους της αστυνομίας, που δεν καίνε εργοτάξια, αστυνομικά τμήματα και δημοτικά μέγαρα, που δεν προπηλακίζουν παιδιά, εργαζομένους και συνανθρώπους. Οι εκβιασμοί απέναντι στα θεσμικά όργανα και σε συμπολίτες μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά διαλυτικά φαινόμενα μιας εποχής που δεν μας αξίζει και δεν θέλουμε να ζήσουμε» ανέφερε ο κ. Πάχτας.
Ο κ. Ζαγοράκης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, συγκεκριμενοποιώντας τις καταγγελίες. «Γύρω στους 30 εργαζομένους στην επιχείρηση αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ιερισσό εξαιτίας της τρομοκρατίας την οποία υφίστανται με μοναδικό “έγκλημά” τους ότι δουλεύουν στα μεταλλεία. Κάποιοι εξ αυτών φιλοξενούνται στο Στρατώνι και άλλοι στην Ολυμπιάδα. Φοβούνται, όμως, να μιλήσουν γιατί έχουν πίσω τις οικογένειές τους. Οποιος τολμήσει να μιλήσει τον κατατάσσουν στους εχθρούς της Ιερισσού και προπηλακίζεται, λοιδορείται, δέχεται απειλές. Η κατάσταση είναι αφόρητη, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα παιδιά μας από το Λύκειο της Ιερισσού γιατί δέχονταν απειλές και υποβάλλονταν σε εξευτελισμούς, ακόμα και μέσα στην τάξη. Από πέρυσι τον Μάρτιο έως τώρα έχουν κάψει το δημαρχείο, έδιωξαν το αστυνομικό τμήμα καίγοντας και το κτίριό του, έκαψαν και κατέστρεψαν αυτοκίνητα, ανάγκασαν σε παραιτήσεις δημοτικούς συμβούλους, κουκουλοφόροι υποβάλλουν σε ελέγχους όσους μπαινοβγαίνουν στην Ιερισσό. Μια ομάδα αναρχοαυτόνομων έχει πάρει τον νόμο στα χέρια της. Κάθε έννοια έννομης τάξης έχει καταλυθεί...».
Το Παλαιοχώρι, με τους 1.500 κατοίκους, είναι το πιο κοντινό στα μεταλλεία. «Είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία που θέλουμε τα μεταλλεία. Τα δικά μας χωριά είναι κοντά στην επένδυση και πρώτα τα παιδιά μας θα πλήττονταν από ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Νομίζουν κάποιοι ότι δεν αγαπάμε τις οικογένειές μας; Εχουμε εμπιστοσύνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έδωσε την έγκρισή του στις μελέτες», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Αθανάσιος Τζιατζιούδης. Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, το Δημοτικό Συμβούλιο Αριστοτέλη σχεδιάζει δομές ελέγχου που θα παρακολουθούν μαζί με τις θεσμοθετημένες επιστημονικές επιτροπές τη μεταλλευτική δραστηριότητα και την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της σύμβασης. Προτίθεται να προχωρήσει στη σύναψη μνημονίου με την επιχείρηση, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη.
«Πολιτικοί κρατούμενοι»
Εν τω μεταξύ μετατέθηκε για τη Δευτέρα η δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου, των τριών γυναικών από την Ιερισσό που είχαν συλληφθεί στα τελευταία επεισόδια στις Σκουριές και κατηγορούνταν για αντίσταση κατά της αρχής κ.ά.
Με δηλώσεις της, που προκάλεσαν ποικίλες συζητήσεις, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση αμφισβήτησε την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία προφυλακίστηκαν δύο κάτοικοι της Ιερισσού, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο Σκουριών στις 17 Φεβρουαρίου. Οπως είπε, η ετυμηγορία στηρίχθηκε σε κατασκευασμένα από την αστυνομία στοιχεία (ανίχνευση DNA στον σκούφο του ενός που βρέθηκε κοντά στον τόπο της επίθεσης, ταυτοποίηση κάλυκα που εντοπίστηκε στον ίδιο χώρο με καραμπίνα του δεύτερου προφυλακισμένου). «Πρόκειται για στημένες κατηγορίες, για να μπορεί να εκβιάσει το κράτος το κίνημα», δήλωσε κατά την επίσκεψή της στις φυλακές και χαρακτήρισε τους προφυλακισμένους «πολιτικούς κρατούμενους». Ως γνωστόν, κατηγορίες για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση έχουν απαγγελθεί και εναντίον άλλων 18 ατόμων, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά τα ονόματά τους.
Τέλος, στην Ιερισσό, το βράδυ του Σαββάτου, οι διαφωνούντες με την επένδυση οργανώνουν συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ