22 Μαΐου 2013

Φοροδιαφυγή «μαμούθ» - Οι φορολογικές απάτες σαρώνουν

Χωρίς έλλειμμα και με πολύ μικρότερο χρέος θα βρισκόταν η Ελλάδα εάν είχε βρει εγκαίρως το αντίδοτο στην τερατώδη φοροδιαφυγή, καθώς όπως προκύπτει από Εκθεση που αξιοποιήθηκε από την Κομισιόν για την εκπόνηση του σχεδίου αντιμετώπισης της φορολογικής απάτης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τους φόρους που χάνονται στην Ελλάδα θα είχαν υπερκαλυφθεί οι δαπάνες Υγείας, ενώ θα είχε αντιμετωπιστεί καίρια και το δημοσιονομικό πρόβλημα, ενδεχομένως χωρίς την ανάγκη των δανειακών συμβάσεων!

Η «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 63 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα πάνω από 19 δισ. ευρώ! Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούν στο 112,6% των δαπανών Υγείας, στο 79,2% του ελλείμματος του 2009 με βάση το οποίο η Ελλάδα μπήκε στην εποχή των Μνημονίων, ενώ με τους φόρους που χάνονται θα μπορούσε να αποπληρωθεί το χρέος σε περίπου 17 χρόνια!

Ως Δούρειος Ιππος χαρακτηρίζεται η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων ανά τον κόσμο, μέσω των οποίων ξεπλένονται νομότυπα, εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων αλλά και από φοροδιαφυγή. Υπολογίζεται ότι από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες χάνονται κάθε χρόνο μέσω φορολογικών παραδείσων περίπου 1 τρισ. δολάρια, ενώ από την Ελλάδα εκτιμάται ότι υπήρξαν παράνομες εξαγωγές κεφαλαίων πάνω από 260 δισ δολάρια στο διάστημα 2003- 2009, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση!

Αίσθηση προκαλούν αν μη τι άλλο και τα αναλυτικά στοιχεία για τις «τρύπες» στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Τα δυνητικά έσοδα από τον ΦΠΑ υπολογίζονται στα 21,746 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι εισπράξεις μόλις που ξεπερνάνε τα 15 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι χάνονται 6,6 δισ. ευρώ ή το 30% των δυνητικών εσόδων, όταν ο μέσος όρος αντίστοιχων απωλειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 12%! Η αιτία αυτών των απωλειών είναι η πολυδιάσπαση των συντελεστών ΦΠΑ, η πληθώρα εξαιρέσεων- απαλλαγών αλλά πάνω από όλα η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, ειδικά στη χώρα μας.

Με στόχο να περιορίσει τις διαφαινόμενες απώλειες εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει, εν τω μεταξύ, το πεδίο ελέγχων και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, συγκροτείται Επιτροπή για τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, δηλαδή φόρου μεταβιβάσεων, κληρονομιών, γονικών παροχών. Προτεραιότητα θα δοθεί στις υποθέσεις που παραγράφονται, δηλαδή σε υποθέσεις που αφορούν έως και τη χρήση του 1997 (η παραγραφή υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου είναι 15ετής) και τα κριτήρια θα αποσκοπούν σε στοχευμένους ελέγχους με βάση το οικονομικό προφίλ των φορολογούμενων αλλά και την τοποθεσία του ελεγχόμενου ακινήτου. Στο μικροσκόπιο θα τεθεί και δείγμα 20% από τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν, επίσης, στο μέτωπο των μεγάλων επιχειρήσεων, όπου τον Απρίλιο σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε βελτίωση των ελεγκτικών επιδόσεων, καθώς ολοκληρώθηκαν άλλοι 45 τακτικοί έλεγχοι, αλλά και στα άτομα μεγάλου πλούτου όπου εμπίπτουν και οι υποθέσεις των off shore εταιριών. Μεγάλο βάρος θα πέσει, επίσης, στους ελέγχους αυτοαπασχολούμενων, ήτοι γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, οι οποίοι στοχοποιούνται και από την Τρόικα ως κατ' εξοχήν ένοχοι εκτεταμένης και συστηματικής φοροδιαφυγής.