Του Σπύρου Δημητρέλη
Ένα ιδιότυπο αντάρτικο πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια πολλά νομικά πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την Εκκλησία. Δεν υποβάλουν δηλώσεις Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ως μέσο αντίδρασης στην πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου. Το θέμα έχει τεθεί ενόψει της τρικομματικής επιτροπής που έχει σαν αντικείμενο την θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων και αυτό που προκαλεί σε όλους είναι, τουλάχιστον, αμηχανία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2008 θεσπίστηκε το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων το οποίο καλούνταν να πληρώσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν στην κατοχή τους ακίνητα. Από το ΕΤΑΚ δεν εξαιρέθηκαν τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας για τα ακίνητα που δεν εξυπηρετούν λατρευτικούς σκοπούς. Με άλλα λόγια εξαιρέθηκαν οι ιεροί ναοί αλλά τα αστικά ακίνητα (καταστήματα, κατοικίες, οικόπεδα κα) που ανήκαν σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, όπως είναι οι μητροπόλεις, θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με το ΕΤΑΚ.
Η απόφαση αυτή είναι ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με μητροπολίτες να δηλώνουν από τηλεοράσεως ότι αρνούνται να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση ΕΤΑΚ νομικού προσώπου επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία να πληρώσουν το σχετικό τέλος. Πολλοί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, έκαναν πράξη την απειλή τους και όχι μόνο δεν υπέβαλαν το 2008 την δήλωση ΕΤΑΚ αλλά δεν έχουν υποβάλλει από τότε τη δήλωση νομικού προσώπου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που αντικατέστησε το ΕΤΑΚ. Η στάση αυτή στερεί πολύτιμα έσοδα από το υπουργείο Οικονομικών σε μια περίοδο που κάθε ευρώ μετράει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από τη δημοσιονομική κρίση.
Στην τρικομματική επιτροπή έγινε σχετική ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Η ενημέρωση αυτή έγινε δεκτή με προβληματισμό από την επιτροπή καθώς το θέμα θεωρείται πολιτικά πολύ ευαίσθητο. Μέχρι τώρα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ δεν έχει ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία για τον εξαναγκασμό των νομικών προσώπων της εκκλησίας σε υποβολή δηλώσεων φόρου ακινήτων. Αυτό που συζητείται είναι να καταργηθούν ορισμένες φοροαπαλλαγές που έχουν νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με την εκκλησία, όπως είναι η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων των κτισμάτων που χρησιμοποιούνται για κοινοφελείς σκοπούς, όπως είναι οι χώροι διανομής συσσιτίων.
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την απόφαση για τη στάση της κυβέρνησης έναντι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων που αρνούνται να υποβάλουν δηλώσεις και να πληρώσουν το φόρο ακίνητης περιουσίας θα λάβει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σε συνεννόηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.
spiros.dimitrelis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr