09 Ιουνίου 2013

Ο Τσίπρας θυσίασε 21 χρόνια ιστορίας του Συνασπισμού... όταν ξαναπάνε πάλι στο 4% να δούμε που θα στεγαστούν

Από τη διάσπαση του ΚΚΕ και τη Μαρία Δαμανάκη στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ως τέλος εποχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού αφού η επίσημη ανακοίνωση της αυτοδιάλυσης του Συνασπισμού και της πλήρους ένταξής του στο Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το τέλος ενός μεγάλου κεφαλαίου της ιστορίας της Ελληνικής Αριστεράς και της Πολιτικής Ιστορίας της Ελλάδας.

Ο ΣΥΝ δημιουργήθηκε ως εκλογική συμμαχία πριν από τις εθνικές εκλογές του 1989, έχοντας ως κύριους εταίρους τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς: το ΚΚΕ και την Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.), μετεξέλιξη του
ΚΚΕ Εσωτερικού.

Tο 1991 μετά την αλλαγή του πολιτικού συστήματος στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και την κρίση που αυτή προκάλεσε στο κομμουνιστικό κίνημα, στο KKE οι αποκαλούμενοι ανανεωτικοί αποχώρησαν και μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της συμμαχίας, αποφάσισαν να μετατρέψουν το Συνασπισμό σε ενιαίο πολιτικό κόμμα.

Το 1993 ο Συνασπισμός απέτυχε να μπει στη Βουλή (με ποσοστό 2,94%) και η πρόεδρος Μαρία Δαμανάκη παραιτήθηκε.

Το 1994 έχοντας πρόεδρο τον Νίκο Κωνσταντοπουλο, ο ΣΥΝ πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας του ως κόμμα, λαμβάνοντας στις ευρωεκλογές ποσοστό 6,26%.

Το 1996 πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό της μέχρι τότε ιστορίας του σε εθνικές εκλογές (5,1%). Στις εθνικές εκλογές του 2000 υποστηρίχθηκε και από το μικρό κόμμα Ανανεωτική Κομμουνισιτκή Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ-Γ. Μπανιάς) και
έλαβε 3,20%.

Μετά τις εκλογές ένα μικρό κομμάτι, που από καιρό ζητούσε προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από το Συνασπισμό, καταγγέλλοντας την ηγεσία του για "αριστερή στροφή". Τα στελέχη αυτά ίδρυσαν την ΑΕΚΑ (Ανανεωτική
Εκσυγχρονισιτκή Κινηση της Αριστεράς) η οποία όμως απέτυχε να προσελκύσει περισσότερα από μερικές δεκάδες μέλη του Συνασπισμού και σε λίγους μήνες αρχικά διασπάστηκε και μετά διαλύθηκε, όταν ο επικεφαλής της Νικος Μπίστης έγινε υφυπουργός στην τελευταία κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Το 2003 με το ίδιο επιχείρημα της "αριστερής στροφής" αποχώρησε και η βουλευτής Μαρία Δαμανάκη (νυν Επιτροπος της χώρας μας στην ΕΕ) όμως ούτε αυτή κατάφερε να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην κομματική βάση καθώς στις εκλογές του 2004 κατέβηκε ως υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ.

Στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2004, ο ΣΥΝ μαζί με μικρότερα αριστερά κόμματα και οργανώσεις (σημερινές "συνιστώσες") συγκρότησε τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς). Τα κόμματα αυτά ήταν η ΑΚΟΑ, η ΚΕΔΑ (Θεωνάς, Κωστόπουλος κ.ά.), η ΔΕΑ (τροτσκιστές), οι Ενεργοί Πολίτες-Μανόλης Γλέζος, η ΚΟΕ (μαοϊκοί) κ.α.

Στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2004 ο ΣΥΝ συμμετείχε χωρίς τους συμμάχους του, λόγω κρίσης προσανατολισμού στο εσωτερικό του. Όμως η εκλογή του Αλέκου Αλαβάνου στην προεδρία του κόμματος λίγο αργότερα δημιούργησαν συνθήκες αναθέρμανσης της συμμαχίας.

Στις δημοτικές εκλογές του 2006 ο ΣΥΝ πρότεινε για υποψήφιο δήμαρχο Αθηναιων τον Αλέξη Τσίπρα, επιλογή η οποία αποδείχτηκε αρκετά επιτυχημένη αφού κατέλαβε την τρίτη θέση πίσω από τον Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ) και τον Κώστα Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ) συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,5%, την ώρα που ο υποψήφιος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής έλαβε
ποσοστό 8,8%.

Στις εκλογές του 2007 ο ΣΥΡΙΖΑ (μετεξέλιξη του ΣΥΝ) πέτυχε σημαντική άνοδο, κέρδιζοντας ποσοστό 5,04% και συνολικά 14 έδρες.

Το 2008 στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας μετά από πρόταση του Α. Αλαβάνου εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 70%.

Τον Ιουνίο του 2010, η Ανανεωτική Πτέρυγα, μια από τις πιο μαζικές τάσεις του Συνασπισμού, αποχώρησε από το κόμμα, συγκροτώντας νέο κόμμα, αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς υπό τον Φώτη Κουβέλη.

Πρόεδροι ΣΥΝ..
.
...Ως συνασπισμός κομμάτων
1989-1991: πρόεδρος Χαρίλαος Φλωράκης, γραμματέας Λεωνίδας Κύρκος
1991-1992: πρόεδρος Μαρία Δαμανάκη, γραμματέας Φώτης Κουβέλης

...Ως ενιαίο κόμμα
1992-1993: πρόεδρος Μαρία Δαμανάκη, χωρίς γραμματέα
1993-2004: πρόεδρος Νίκος Κωνσταντόπουλος, χωρίς γραμματέα
2004-2008: πρόεδρος Αλέκος Αλαβάνος, γραμματέας Νίκος Χουντής
2008-2009: πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, γραμματέας Νίκος Χουντής
2009-Σήμερα: πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, γραμματέας Δημήτρης Βίτσας