Εδώ και περίπου τρία χρόνια δεκάδες ώρες συζητήσεων και συσκέψεων έχουν καταναλωθεί μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων για την κατάργηση ή και συγχώνευση διαφόρων οργανισμών και φορέων που είτε δεν έχουν αντικείμενο είτε υπολειτουργούν επί χρόνια απασχολώντας πολύ περισσότερους εργαζόμενους από όσους απαιτείται.
Ο Οργανισμός της Κωπαΐδας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συζήτησης που έχει απασχολήσει διυπουργικές επιτροπές, υπουργικά συμβούλια και τη Βουλή. Κι όμως, σήμερα, μέσα από έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, τρία υπουργεία δηλώνουν αναρμοδιότητα και ένας θεσμός που ασκεί εποπτεία στον Οργανισμό Κωπαΐδος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δηλώνει ότι έχει πληροφορηθεί την κατάργηση από τα ΜΜΕ και κανείς δεν έχει παράσχει επίσημη ενημέρωση για το θέμα.
Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί αν ο Οργανισμός πράγματι θα κλείσει διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μείνουν απότιστες μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και θα υπάρξει επισιτιστικό πρόβλημα όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Αθήνα. Ο βουλευτής είχε απευθύνει την ερώτησή του σε τρία υπουργεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε απάντηση της ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβιβάζει στις 14 Ιουνίου 2013 έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης και ενημερώνει ότι «προτάσεις σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Κωπαΐδος δεν έχουν απασχολήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Κωπαΐδος εποπτεύεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε εφαρμογή του Ν. 3852/2010 (Νόμος Καλλικράτη)».
Αντιστοίχως και το υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζει στη Βουλή έγγραφο στις 11 Ιουνίου του 2013 το οποίο υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και αναφέρει ότι αρμόδιο να απαντήσει για το Οργανισμό της Κωπαΐδος είναι το υπουργείο Εσωτερικών.
Στις 10 Ιουνίου έχει διαβιβαστεί στη Βουλή έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη το οποίο ενημερώνει τον κ. Σταθά ότι την εποπτεία επί των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων την έχουν οι τομείς Γεωργίας των Περιφερειών. Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης στον βουλευτή «Σύμφωνα με το άρθρο 186 παρ. ΙΙ Β.β περ.15 του Ν. 3852/2010 στις αρμοδιότητες των Περιφερειών στον τομέα της Γεωργίας περιλαμβάνεται, «η άσκηση εποπτείας επί των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 3881/1958 όπως ισχύει, η δυνατότητα συγχώνευσης και κατάργησης των ανωτέρω οργανισμών, η εφαρμογή των λοιπών διατάξεων του ίδιου νόμου και των κατ΄ εξουσιοδότηση των κανονιστικών πράξεων, καθώς και η άσκηση εποπτείας του Αρδευτικού Οργανισμού Στυμφαλίας και του Οργανισμού Κωπαΐδος». Το υπουργείο Εσωτερικών διαβιβάζει ως εκ τούτου έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος σχετικό με την εποπτεία του Οργανισμού της Κωπαΐδος, επισημαίνοντας πάντως ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα του βουλευτή (σ.σ. αν αληθεύει ότι κλείνει ο Οργανισμός και τι θα γίνει με την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων).
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος από τη δική της πλευρά απαντά, με έγγραφό της στις 5 Ιουνίου 2013, ότι «πληροφορήθηκε για την κατάργηση του ΝΠΔΔ Οργανισμός Κωπαΐδος από τα ΜΜΕ και δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος ούτε της έχει ζητηθεί η έκφραση γνώμης». Στο έγγραφο αυτό η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ενημερώνει ότι ο Οργανισμός διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που είναι άμισθο και ότι σήμερα στον Οργανισμό υπηρετούν μόνο εννέα υπάλληλοι.
Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή γίνεται επίκληση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορά στην έννοια της εποπτείας και όπως αναφέρει η Περιφέρεια αν και έγινε συνεχής προσπάθεια να έρθει σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αποσαφηνιστούν θέματα που αφορούν με την αρμοδιότητα της στον Οργανισμό Κωπαΐδος αυτό δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα.
«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θεωρεί μείζονος προτεραιότητας θέμα, όχι την κατάργηση του Οργανισμού αλλά την μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο φορέα διαχείρισης του κωπαϊδικού πεδίου, εφόσον προηγηθεί εκκαθάριση των έως σήμερα απαιτήσεων και υποχρεώσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας του», αναφέρει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τονίζει ότι η μορφή και το διοικητικό σχήμα στο οποίο θα μετεξελιχθεί ο Οργανισμός της Κωπαΐδος θα πρέπει να προκύψει από διάλογο που θα γίνει μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού αλλά και παραγωγικών φορέων της περιοχής. Επισημαίνει επίσης ότι η κατάργηση του Οργανισμού χωρίς να υπάρξει διάδοχο σχήμα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία του «κωπαϊδικού πεδίου» και σε χιλιάδες αγρότες της περιοχής.
iefimerida.gr