Russia Today: Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τον Σαμαρά να μην πουλήσει τη ΔΕΠΑ στους Ρώσους
Στην απόσυρση του ενδιαφέροντος της Gazprom για την αγορά της ΔΕΠ αναφέρεται η εφημερίδα Russia Today, η οποία αφήνει αιχμές για εμπλοκή των ΗΠΑ στην αγοραπωλησία, υποστηρίζοντας πως «η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει την Αθήνα να μην πουλήσει τη ΔΕΠΑ στους Ρώσους».
Η RT σχολιάζει το γεγονός πως η Ελλάδα απέτυχε να προσελκύσει προσφορές για την πώληση της ΔΕΠΑ, σημειώνοντας στο δημοσίευμα της πως η Gazprom σύμφωνα με ανακοίνωση της απέσυρε το ενδιαφέρον της επειδή δεν υπήρχαν εγγυήσεις για την οικονομική επιβίωση της εταιρείας, χαρακτηρίζοντας την πιθανή αγορά της ΔΕΠΑ «ρίσκο».
Συνεχίζοντας ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρεται και σε άλλους πιθανούς λόγους που «στράβωσαν» τη συμφωνία, αναφέροντας πως «η Ουάσινγκτον είχε εκδηλώσει την αντίθεση της για την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους», ενώ παράλληλα αναφέρει ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση ήθελε να «σπάσει» το ενεργειακό μονοπώλιο της Gazprom.
Χαρά σε ΗΠΑ και ΕΕ από την απόφαση της Gazprom λένε οι Βρετανοί
Ως «ακόμα ένα πλήγμα στο προβληματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας» παρουσιάζει ο βρετανικός Τύπος την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Gazprom για τη ΔΕΠΑ.
Για «κεραυνό εν αιθρία» κάνει λόγο στην εφημερίδα Γκάρντιαν αξιωματούχος με στενές σχέσεις με το ΤΑΙΠΕΔ, αναφερόμενος σε αυτό που η εφημερίδα χαρακτηρίζει «δυνητικά τεράστιο πισωγύρισμα» για μια χώρα που επανειλημμένα έχει υποχρεωθεί να μετριάσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Γίνεται επίσης λόγος για εικασίες περί γεωπολιτικών πιέσεων πίσω από την απόφαση της Gazprom, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν τους αρέσει η ενίσχυση της επιρροής της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Η εκτίμηση του Θάνου Ντόκου του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ότι οι Ρώσοι αποχώρησαν διότι είχαν λάβει μήνυμα, κυρίως από την Κομισιόν, ότι η συμφωνία δε θα εγκρινόταν. Σημειώνει δε ότι η απογοήτευση θα μπορούσε να ανατραπεί εφόσον αποφασιστεί η κατασκευή του Trans-Adriatic Pipeline για μεταφορά αερίου από την Κασπία, που θα περνά από την Ελλάδα.
Η εφημερίδα Γκάρντιαν σχολιάζει ότι η εξέλιξη με τη ΔΕΠΑ προκαλεί ανησυχίες και για εμπόδια στην πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Ο οικονομικός αναλυτής της ίδιας εφημερίδας, Λάρι Έλιοτ σχολιάζει πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται υπό κατάρρευση, καθώς η πώληση της ΔΕΠΑ θεωρείται το «πετράδι στο στέμμα» του προγράμματος. Προσθέτει όμως ότι η εξέλιξη αποτελεί πρόβλημα και για την τρόικα, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα απαντήσει. «Η τρόικα θα είχε το δικαίωμα να πει στην Ελλάδα να αναπληρώσει το υστέρημα με πρόσθετες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ή με αύξηση φόρων. Αλλά υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους δε θα έπρεπε να το κάνει», σχολιάζει ο Βρετανός αναλυτής.
Εξηγεί ότι πρώτον η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων τώρα θα συνεπαγόταν ξεπούλημα σε πολύ χαμηλότερες τιμές της αξίας του προς πώληση ενεργητικού. Δεύτερον, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος και το τελευταίο που χρειάζεται είναι περισσότερος δημοσιονομικός πόνος. Ο τρίτος λόγος για να μην τιμωρηθεί η χώρα για την εξέλιξη με τη ΔΕΠΑ, κατά τον κ. Έλιοτ, είναι πως πολλοί άνθρωποι σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα είναι χαρούμενοι κατ’ ιδίαν για την απόσυρση ενδιαφέροντος της Gazprom για γεωπολιτικούς λόγους.
Για σοβαρό πισωγύρισμα κάνουν λόγο και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επικαλούμενοι τη δήλωση της Gazprom ότι «δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις πως η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δε θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή οριστικοποίησης της συμφωνίας», που θα μπορούσε να πάρει ένα χρόνο. Σημειώνεται επίσης πάντως ότι η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα εμπόδιζε τη συμφωνία για λόγους ανταγωνισμού.
Αναφέρεται δε ότι η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη για το κλείσιμο συμφωνίας για τη ΔΕΣΦΑ με την αζέρικη Socar.