24 Ιουλίου 2013

Πλήρης αποζημίωση μόνο σε όσους δεν εργαστούν τα επόμενα τρία χρόνια στη ΝΕΡΙΤ

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό αναφορικά με τις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το άρθρο 72 του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, πλήρη αποζημίωση θα λάβουν μόνο οι απολυμένοι που δεν εργαστούν για τα επόμενα τρία χρόνια στη ΝΕΡΙΤ, τον νέο δηλαδή δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Οι υπόλοιποι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση για να εργαστούν είτε στο μεταβατικό φορέα ή στη ΝΕΡΙΤ, θα λάβουν αποζημίωση με πλαφόν τις 15.000 ευρώ. Η σχετική ρύθμιση, έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων, που κάνουν λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει ένα ενδιάμεσο «μόρφωμα» και καλώντας τους δημοσιογράφους να μην υπογράψουν τις δίμηνες συμβάσεις.

Συγκεκριμένα τονίζεται πως «η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του α.ν. 173/1967 (Α' 189) εφαρμόζεται αποκλειστικά για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων λόγω λύσεως των συμβάσεων του προσωπικού της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της υπ'αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών (Β' 1414), για εκείνο το προσωπικό που, μέσα σε διάστημα τριών (3) ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, θα απασχοληθεί με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιουδήποτε είδους σύμβαση έργου ή εργασίας με το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ). Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του α.ν 173/1967 δεν εφαρμόζεται για το προσωπικό που δεν εμπίπτει στη ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου».

Αντιδράσεις από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις

Η συναίνεση των δημοσιογράφων να υπογράψουν τις δίμηνες συμβάσεις, με εργοδότη το υπουργείο Οικονομικών και υπό την ομηρία της δίμηνης σύμβασης αμφισβητεί στην πράξη αυτήν καθ' αυτήν την υπόσταση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Η Ένωση Συντακτών κάνει λόγο για «ενδιάμεσο μόρφωμα» που επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών, για «παράνομη» και «ασαφή» πρόσκληση ενδιαφέροντος,με την οποία, όπως επισημαίνεται «δεν προκύπτει ότι, όσοι υποβάλλουν αίτηση, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης στο νέο φορέα ΝΕΡΙΤ».

«Η υποβολή αίτησης και η υπογραφή σύμβασης, που ενδεχομένως θα ακολουθήσει, δεν σημαίνει αποδοχή όλων όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στην ΕΡΤ (ΚΥΑ, λειτουργία μεταβατικού φορέα κ.λπ.)», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ και σημειώνεται ότι στην πρόσκληση δεν προσδιορίζεται ούτε το ύψος των αποδοχών όσων προσληφθούν, ούτε τα κριτήρια με τα οποία θα διαμορφώνονται οι αποδοχές, ούτε το Ασφαλιστικό Ταμείο ή το καθεστώς ασφάλισης των συμβασιούχων.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καλεί όλους τους δημοσιογράφους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να μη συμπράξουν στον εξευτελιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που οδηγεί στον περαιτέρω έλεγχο και χειραγώγηση της ενημέρωσης.

Την αντίθεσή της εκφράζει και η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης, παραπέμποντας στις καταστατικές αρχές και αξίες του σωματείου. «Το ατομικό δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου περνά σε αυτή τη φάση μέσα από το συλλογικό αίτημα, όπως ορίζουν οι καταστατικές αρχές και αξίες της Ένωσης. Όσοι επιλέξουν να συμπράξουν οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν βλάπτουν μόνο τους συναδέλφους τους, αλλά συμβάλλουν στην de facto κατάργηση της ΕΡΤ3»,καταλήγει η ΕΣΗΕΜ-Θ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να αποσύρει το αντίστοιχο άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις των απολυμένων ΕΡΤ, έπειτα από αίτημα 33 γαλάζιων βουλευτών με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη και τον βουλευτή Ιορδάνη Τζαμτζή.