09 Αυγούστου 2013

Ακόμη δεν έκλεισαν το μαγαζί στις Αρχάνες... η γραφειοκρατία προβλέπει να κλείσει μετά από 10 μέρες

Κανονικά συνεχίζει να λειτουργεί η ταβέρνα στις Αρχάνες Ηρακλείου, από την οποία εκδιώθηκαν κακήν κακώς, με ύβρεις και απειλές, οι άνδρες του ΣΔΟΕ που επιχείρησαν να ελέγξουν αν κόβονται αποδείξεις στο πανηγύρι του χωριού.

Παρόλο που ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα μπει λουκέτο στο μαγαζί για έναν μήνα, όπως φαίνεται ελέω γραφειοκρατίας, το κατάστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί για πολλές ακόμη μέρες κανονικά, καθώς όπως εξηγεί στο ΜΕGΑ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος και θα εκδώσει τη σχετική απόφαση, η διαδικασία σφράγισης ενός καταστήματος είναι χρονοβόρα.

"Είμαστε υποχρεωμένοι για λόγους συνταγματικούς να κοινοποιήσουμε μια ειδική έκθεση ελέγχου που προβλέπεται, ώστε να μπορούν να απολογηθούν οι φορολογούμενοι, και μόλις λάβουμε την απολογία ή παρέλθει το χρονικό διάστημα των 10 ημερών, τότε προχωράμε άμεσα στις διαδικασίες κλεισίματος για 30 μέρες, όπως προβλέπεται από το νόμο" αναφέρει ο Χάρης Θεοχάρης.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και 15 χρόνια και χαρακτηρίζεται από έντονα γραφειοκρατικές διαδικασίες και στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για τροποποίησή του. Με δεδομένο, πάντως, ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι σαφές, προκαλεί απορία γιατί από το ΥΠΟΙΚ προαναγγέλθηκε η απόφαση για το λουκέτο για ένα μήνα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η δήλωση που έκανε στο "Πρωινό ΜΕGΑ" ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο έλεγχος δεν θα έπρεπε να γίνει ανήμερα του πανηγυριού. "Δεν πας σε μια εκδήλωση με 1.000 άτομα μέσα να κλείσεις το μαγαζί, την ώρα που έχει ήδη γεμίσει. Να πας το μεσημέρι, πριν το μαγαζί ανοίξει, να βάλεις το λουκέτο, να αφήσεις και δύο αστυνομικούς εκεί να μην μπει κανένας πελάτης" σημείωσε χαρακτηριστικά ο "γαλάζιος" βουλευτής.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, στο απίστευτο περιστατικό οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ δήλωσε στο MEGA πως "οι αντιδράσεις υπήρξαν από παρότρυνση του επιχειρηματία και όχι αυθορμήτως των θαμώνων".

Ωστόσο, τόσο ο δήμαρχος Ρούσος Κυπριωτάκης όσο και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης -ο οποίος μάλιστα ήταν παρών όταν οι εξαγριωμένοι καταστηματάρχες και πελάτες επιχείρησαν να λιντσάρουν τους ελεγκτές- επιχειρούν να αποδώσουν το επεισόδιο σε τυχαίους πελάτες.

"Αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν ότι είδαν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι του παρεμπορίου και αυτοί δεν ελέγχονται. Και στους ανθρώπους που είχαν κόψει αποδείξεις, που είχαν και την προηγούμενη ημέρα είναι δεχτεί τον έλεγχο, ξαναγίνεται έλεγχος" δήλωσε ο περιφερειάρχης, ενώ ο δήμαρχος σχολίασε: "Σηκώθηκαν κάποιοι θερμόαιμοι και ο υπόλοιπος κόσμος σηκώθηκε από περιέργεια. Δεν είναι αυτή η εικόνα που προβάλλεται ότι 100 άνθρωποι κυνήγησαν το ΣΔΟΕ".

Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας επιμένει ότι είναι αθώα και ότι ο λόγος που άρχισε να φωνάζει ήταν ότι οι ελεγκτές επιχείρησαν να της βεβαιώσουν πρόστιμο αν και είχε κόψει απόδειξη. "Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται, χωρίς όμως ακρότητες και χωρίς αποδιοπομπαίους τράγους" τονίζει ο δικηγόρος της Γιώργος Μαλταβάτζης.

Το περιστατικό στις Αρχάνες, πάντως, δεν είναι το μόνο και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα μήνα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη εκδώσει 12 σχετικές αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθούν 14 ακόμη όμοιες αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων σ' όλη την επικράτεια.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Στη Χίο το ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου σφράγισε ένα εστιατόριο επειδή δεν είχε κόψει 24 αποδείξεις, ενώ στη Χαλκιδική, σε νέους ελέγχους που έγιναν χθες βραδυ για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα, ελέγχθηκαν συνολικά 22 καταστήματα και βεβαιώθηκαν 24 παραβάσεις.

Στο πλαίσιο των ελέγχων συνελήφθησαν δύο άτομα για παραβίαση σφράγισης καταστήματος που είχε επιβληθεί από τον Δήμο. Πρόκειται για μια καφετέρια και ένα αναψυκτήριο. Επίσης, συνελήφθησαν και πέντε άτομα για λειτουργία καταστήματος χωρίς άδεια.