04 Σεπτεμβρίου 2013

Οργανωνεται η Επανασταση:Λαϊκές επιτροπές με πολιτικό ρόλο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Τη δημιουργία λαϊκών επιτροπών «με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης» προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής του Επιτροπής.

Οι λαϊκές επιτροπές αυτές έχουν στόχο -σύμφωνα με το κείμενο- να μετατρέψουν κάθε επιμέρους αγώνα σε υπόθεση όλης της κοινωνίας, συνδράμοντας τους εργαζομένους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και οι φίλοι του καλούνται να συμβάλλουν, ώστε να συγκροτηθούν λαϊκές επιτροπές υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών, ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε πόλη, νομό και περιφέρεια».

Θρυαλλίδα αυτών των εξελίξεων, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, θα είναι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι λαϊκές επιτροπές με την πολιτική υποκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτρέψουν -όπως συνέβη στην Ισπανία- περιπτώσεις εξώσεων από κατοικίες που θα βγουν στο «σφυρί».

Στην πολιτική απόφαση εκτιμάται, επίσης, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης και αμφισβητείται η σκοπιμότητα ενός νέου δανείου και μνημονίου, καθώς και η πληρωμή των τόκων από τα προηγούμενα μνημονιακά δάνεια. «Καμία θυσία για το ευρώ», είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και οικειοθελούς εξόδου από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που διαπραγματευτεί ως κυβέρνηση τις εξελίξεις με τους δανειστές.

Πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, επίσης, η αυτοδυναμία, με το βλέμμα στραμμένο στη συγκρότηση -όπως αναφέρεται στο κείμενο- πλατειάς, πλειοψηφικής κοινωνικής συμμαχίας, με σαφή αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά.

Βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, παραμένει, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων και η ταυτόχρονη επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και τη διατήρηση του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων.

Επίσης, η αποκατάσταση μισθών και συντάξεων στα προ του μνημονίου επίπεδα, η επαναφορά εργατικών νόμων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων και η διατήρηση στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, υπό δημόσιο έλεγχο, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος κτλ.


Πηγή:www.capital.gr