17 Σεπτεμβρίου 2013

Το διπλό πλεόνασμα "όπλο" στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Της Δήμητρας Καδδά

Με «όπλο» στοιχεία τα οποία δείχνουν διπλό πλεόνασμα, δημοσιονομικό και εμπορικό αλλά και ταχύτερη ανάκαμψη η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει την διαπραγματευτική της τακτική για να αναβληθεί η λήψη των όποιων νέων μέτρων για το 2014. Τα στοιχεία σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκαν στο άτυπο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδος από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά εκτενώς χθες τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η νέα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης φάνηκε χθες και σε ομιλία του Πρωθυπουργού, σε ημερίδα της International Herald Tribune. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών, αλλά ότι θα χρειαστούν έξι χρόνια για να επανέλθει στην προ κρίσης κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιχειρεί την αναβολή της λήψης νέων μέτρων για το 2013, αλλά και για το «κενό» του 2015-2016, με στόχο να επωφεληθεί από την ελληνική προεδρία, αλλά και να φανούν στοιχεία που θα αλλάξουν τα δεδομένα: από την ταχύτερη ανάκαμψη, αλλά και από απτές αποδείξεις (που ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα υπάρχουν) για την αύξηση της φοροδοτικής ικανότητας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την μεγαλύτερη συγκράτηση δαπανών.

Προς το παρόν επιχειρεί να προβάλλει τα δεδομένα που έχει:

1. ΑΕΠ. Εκτιμά ότι φέτος θα κλείσει με ύφεση στο 3,8% και το 2014 με ανάκαμψη 0,6%- 1%.

2. Εξωτερικός τομέας. Αναδεικνύει την στροφή σε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κυρίως όχι όμως από αύξηση εξαγωγών αλλά από μείωση εισαγωγών και από ενίσχυση τουριστικού συναλλάγματος.

3. Δημοσιονομικό έλλειμμα. Το πρώτο επιχείρημα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ το 8μηνο του 2013.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι το γεγονός ότι Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ε.Ε. το 2013-2014. Ο δείκτης μετρά το έλλειμμα-πλεόνασμα προσαρμοσμένο στην ύφεση. Δηλαδή λόγω μεγάλης ύφεσης το μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα γίνεται 6,3% φέτος, με τη λογική ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων είναι χαμηλή και οι ανάγκες για κοινωνικές δαπάνες (π.χ. επιδόματα ανεργίας) μεγάλες.

Είναι μνημονιακός στόχος και η επίδοση όπως την μετρά η Κομισιόν ξεπερνά τον φετινό στόχο: αντί για πλεόνασμα 6,2% φέτος και 6,4% το 2014 η Επιτροπή εκτιμά ότι φέτος θα φτάσει στο 6,3% του ΑΕΠ και το 2014 στο 6,6% του ΑΕΠ, υψηλότερα με διαφορά από κάθε άλλο κράτος-μέλος (σημ. όπως και η επίπτωση άλλωστε της ύφεσης είναι πολύ μεγαλύτερη στην ελληνική οικονομία...).


Πηγή:www.capital.gr