Ύστερα από τη δημοσιότητα που πήρε η έλλειψη γιατρού στη Γαύδο, αφού ο ειδικευόμενος γιατρός που βρισκόταν στο νησί, μετά την ολοκλήρωση της απόσπασής του από το νοσοκομείο Χανίων, επέστρεψε στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να δοθούν κίνητρα σε ειδικευόμενους γιατρούς για να μεταβούν στα ιατρεία της άγονης γραμμής.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
Στο πλευρό των κατοίκων της Γαύδου δηλώνει παρών ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ιδιαίτερα τώρα που το πρόβλημα έλλειψης ιατρικού δυναμικού έφτασε στο απροχώρητο. Δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο ο εφιάλτης της παράλυσης των ακριτικών νησιών, όταν παραιτείται ο ένας γιατρός σε αυτή τη χώρα και περνούν μήνες ολόκληροι για να πληρωθεί η θέση που κενώνεται…. Πόσο ακόμη χιλιάδες παιδιά στα νησιά θα μένουν στο Έλεος του Θεού, χωρίς γιατρό, όταν η υπερπληθώρα των γιατρών στην Ελλάδα έχει εκτινάξει την ιατρική ανεργία στα ύψη;
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, συμπαραστεκόμενος στους κατοίκους της Γαύδου, των οποίων η Υγεία και η Ζωή απειλείται χωρίς γιατρό και φάρμακα, τονίζει για ακόμη μία φορά ότι ο εθνικός Επανασχεδιασμός για την Ανασυγκρότηση της Υγείας πρέπει να αρχίζει και όχι να τελειώνει από τα νησιά μας, από τους «συνοριοφύλακες» της πατρίδας μας, που έχουν στα χέρια τους την ασφάλεια των συνόρων μας.
Η Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα στη στελέχωση των θέσεων της άγονης γραμμής με γενικούς γιατρούς. Η στελέχωση όλων αυτών των νησιωτικών και απομακρυσμένων νησιών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής για τη διάγνωση και τη θεραπεία, πρέπει να γίνει η Πρώτη Προτεραιότητα για την Ελλάδα του 2014.
Θεωρούμε άμεσες προτεραιότητες
1. τη δημιουργία Νομοθετικής Ρύθμισης για Ειδικό Σύστημα Μοριοδότησης όλων των Γιατρών που θα στελεχώνουν τις Παραμεθόριες και Νησιωτικές Περιοχές της πατρίδας μας, ώστε οι γενικοί γιατροί που θα στελεχώνουν τις ακριτικές περιοχές να απορροφούνται στη συνέχεια σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου
2. την αξιοπρεπή αμοιβή του γιατρού που καλείται να στελεχώσει την ακριτική ζώνη, τη στιγμή που το ενοίκιο στο κάθε νησί είναι μεγαλύτερο από το μηνιαίο εισόδημα του αγροτικού γιατρού.
3. την άμεση εφαρμογή συστημάτων τηλεϊατρικής με την κατάλληλη εκπαίδευση των γιατρών στο υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου και βοήθεια εξειδικευμένων γιατρών εκ μακρόθεν.
4. την ανά τρίμηνο επιδοτούμενη επίσκεψη ιατρικού κλιμάκιου εξειδικευμένων γιατρών από μεγαλύτερα νησιά με νοσοκομειακή μονάδα σε μικρότερα
5. τη δημιουργία Κάρτας Υγείας Ακρίτα για τους κατοίκους κάθε απομακρυσμένου δήμου, ώστε να γνωρίζουν οι ομάδες γιατρών που κατά καιρούς επισκέπτονται τις εν λόγω περιοχές τα προβλήματα υγείας ανά κάτοικο.
Πριν 1,5 χρόνο ξεκινήσαμε, ο Ιατρικός σύλλογος Αθηνών με την Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τα Ακριτικά Οδοιπορικά Υγείας από τη Γαύδο και δηλώσαμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στους κατοίκους της άγονης γραμμής, ιδιαίτερα στο νοτιότερο άκρο των ελληνικών υδάτων. Υιοθετήσαμε τις ανάγκες τους σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό δηλώσαμε παρόντες με ειδικευμένους γιατρούς σε ό,τι και αν χρειαστούν οι κάτοικοι της Γαύδου. Στόχος μας ήταν και είναι να προασπίσουμε με κάθε τρόπο την υγεία των ακριτών εκεί που αρχίζει η Ελλάδα. Αυτόν το στόχο υπηρετούμε και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε ώστε κανένας έλληνας πολίτης να μη μείνει χωρίς γιατρό και φάρμακα.