07 Σεπτεμβρίου 2013

Credit Suisse: Δεν θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό η Ελλάδα την περίοδο 2015-2020-Εναπομείνασα εκκρεμότητα η διετία 2014-2015 για αυτή τη δεκαετία

Η έκβαση των γερμανικών εκλογών δεν θα αλλάξει το… παιχνίδι

Με αισιοδοξία «ατενίζει» το ελληνικό μέλλον η Credit Suisse, καθώς όπως υπογραμμίζει ο τραπεζικός όμιλος, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα τελευταία εμπόδια του προγράμματος διάσωσης…»
Ειδικότερα, σε νέα της έκθεση για την ευρωπαϊκή οικονομία, την οποία εξασφάλισε το www.bankingnews.gr, η Credit Suisse εκτιμά πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μεταξύ 2015 και 2020 είναι σχεδόν μηδενικό.

Και εξηγεί γιατί:

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για μετά το 2015 είναι σχεδόν μηδενικές έως τις αρχές του 2020, καθώς έχουν υπερκαλυφθεί ήδη από πληθώρα μέτρων»

Ως εκ τούτου, το μόνο που απομένει για το ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον για την τρέχουσα 10ετία, είναι η «κάλυψη» της τρύπας για την περίοδο 2014 – 2015, υπογραμμίζει παράλληλα.

Επικαλούμενη τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Credit Suisse διαμηνύει πως το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται περίπου στα 11 δισ. ευρώ.

«Το προσεχές διάστημα θα σημειωθούν κάποιες εντάσεις ενόψει της νέας βοήθειας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το αναγκαίο ποσό θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αναλογικά βέβαια, με τα δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δαπανηθεί» εξηγεί χαρακτηριστικά.

«Κατά πάσα πιθανότητα, βρισκόμαστε στη διαδικασία αντιμετώπισης των τελευταίων εμποδίων – τουλάχιστον για την τρέχουσα 10ετία - γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης» καταλήγει ο τραπεζικός οίκος.

Όσον αφορά το ελληνικό έλλειμμα εκτιμά πως η πορεία που θα διαγράψει έως το 2016 θα είναι καθοδική, καθώς από τα 7 δισ. για το 2013 θα υποχωρήσει στο 1 δισ. το 2016.

Οι Γερμανικές εκλογές δεν θα αλλάξουν το παιχνίδι
Αναφορικά με την έκβαση των γερμανικών εκλογών αλλά και τις τυχόν αντιδράσεις των αγορών, η Credit Suisse εκτιμά τα εξής:

«Οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν θετικά στο ενδεχόμενο συγκρότησης ενός ευρέος κυβερνητικού σχηματισμού, με την συμμετοχή και των Σοσιαλδημοκρατών(SPD).

Οι αντιδράσεις θα παραμείνουν ήπιες αν διατηρηθεί ο ήδη υπάρχον κυβερνητικός συνασπισμός, μόνο με τους Φιλελευθέρους(FDP).

Αποτιμώντας τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, η Ευρώπη δεν πρέπει να ευελπιστεί σε σημαντικές αλλαγές, ακόμα και με την αναρρίχηση της κεντροαριστεράς σε διαμορφωθέν κυβερνητικό σχήμα.

Από την μία πλευρά, το SPD θα προωθήσει ορισμένες πολιτικές ανάπτυξης και ελάφρυνσης του χρέους των υπερχρεωμένων κρατών μελών, αλλά συγχρόνως θα θέσει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης».

Ιταλία
Η πολιτική σταθερότητα βρίσκεται υπό κίνδυνο για ακόμη μία φορά.

Ενδεχόμενη αποπομπή του S. Berlusconi από το σώμα της Γερουσίας θα σηματοδοτήσει ακόμα και την πτώση της κυβέρνησης του E. Letta και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μία τέτοια εξέλιξη θα αντικατοπτριζόταν αρνητικά στα ταμπλό των αγορών.

Ισπανία
Τα δεδομένα δείχνουν πως η Ισπανία έχει ξεφύγει από τον «πυθμένα» του βαρελιού.

Σταδιακά, η οικονομία της αποκαθίσταται χάρη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης Rajoy.

Παράλληλα, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έχει ενισχύσει τις εξαγωγές ενώ συγχρόνως, η εγχώρια ζήτηση έχει σταθεροποιηθεί.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, οι προοπτικές εμφανίζονται όλο και λιγότερο δυσοίωνες, ενώ τέλος, αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, παρατηρείται ένα άκρως θετικό outlook.

Γ.Χ.

www.bankingnews.gr