29 Οκτωβρίου 2013

Ακόμα τρώνε καλά: Μισθολογικοί έλεγχοι σε 150 ΔΕΚΟ-φορείς του Δημοσίου. Υπερβάσεις έως 1.320 ευρώ

Ελέγχους ξεκινά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις μεγάλες αποκλίσεις που παρουσιάζονται μεταξύ των μισθών των υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών από τη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Σύμφωνα με το Έθνος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποιεί διεξοδικούς ελέγχους στις μισθολογικές καταστάσεις που τηρούνται σε 150 ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του Δημοσίου. Η έρευνα έχει επείγοντα χαρακτήρα, ενώ διαπιστώνονται αποκλίσεις στις μηνιαίες αποδοχές, που κυμαίνονται από 333 έως 1.320 ευρώ, αγγίζοντας ακόμη και το 45%. Το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει τον νόμο και να βάλει τέλος στο καθεστώς των υπαλλήλων δύο ταχυτήτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θέλει να διαπιστώσει σε ποιες ΔΕΚΟ δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Από τα πρώτα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των μισθών στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και σε αυτούς που λαμβάνουν υπάλληλοι σε δημόσιους οργανισμούς.

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν υπάλληλοι "δύο ταχυτήτων" στο Δημόσιο. Μάλιστα, τονίζει πως στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθούν αποκλίσεις, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν διαπιστώσει πως δημόσιες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο μισθολόγιο αλλά ούτε καν το μισθολογικό πλαφόν που είχε θεσμοθετηθεί προγενέστερα.

Μπόνους έως 35% για τους υπαλλήλους σε ΝΠΙΔ

Μέχρι και 355 μεγαλύτερες αμοιβές λαμβάνουν κατά μέσο όρο οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ και των Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου σε σχέση με τους συναδέλφους τους που διαθέτουν τα ίδια προσόντα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξοικονομήσει 80-100 ευρώ θα επικεντρώσει στην πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου για τους φορείς του ευρύτερου δημόσιο τομέα βάζοντας στο στόχαστρο την περικοπή των υπερωριών καθώς και το σύνολο του μισθολογικού κόστους όπου οι υπάλληλοι λαμβάνουν από 333 έως και 1.319 ευρώ περισσότερα στις μεικτές αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους στον στενό δημόσιο τομέα.