04 Οκτωβρίου 2013

Νυν υπέρ πάντων ο αγών...για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013

Πρόκειται για τον ένα και μοναδικό στόχο της κυβέρνησης Σαμαρά μέχρι να κλείσει το έτος, ώστε να τηρηθεί η συμφωνία με τους δανειστές “εμείς το πλεόνασμα εσείς το χρέος”, καθώς άνοιξε και τυπικά πλέον η συζήτηση για το χρέος κατά τη συνάντηση Σαμαρά-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.
Πάντως οι ελπίδες για την επίτευξη αυτού του δύσκολου πραγματικά στόχου στηρίζονται στην είσπραξη των προβλεπόμενων φορολογικών εσόδων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ενώ οι όποιες απώλειες υπάρξουν θα αντιμετωπιστούν με περικοπές των δαπανών πάσης φύσεως.

Στόχος λοιπόν είναι «ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης για το 2013 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα» σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ μικρότερο και θα περιοριστεί στα επίπεδα των 100 - 200 εκατ. ευρώ, αντί στόχου για πλεόνασμα ύψους 489 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ) που τέθηκε με το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο.

Να σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί πλεόνασμα, θα πρέπει στο τελευταίο κρίσιμο τρίμηνο του έτους τα έσοδα να καλύψουν την υστέρηση ύψους 727 εκατ. ευρώ που καταγράφεται στο οκτάμηνο και για να επιτευχθεί τελικά ο στόχος θα πρέπει το ΥΠΟΙΚ στους επόμενους μήνες να έχει έσοδα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ!

Προκειμένου να συμβούν όλα αυτά το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε το οικονομικό έτος να παραταθεί, κυρίως με σκοπό για την είσπραξη του Τέλους Ακινήτων, μέχρι και το Μάρτιο του 2014.