10 Οκτωβρίου 2013

Θα πάρουν χρήματα από τους καναλάρχες. Αλλά τον Κόκκινο Μάη (για να μην πω το άλλο με τον Άγιο...)

Να λύσει την παρεξήγηση των “αριστερόστροφων” εφημερίδων που κάνουν σπέκουλα στο νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση, επιχειρεί ο Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος στη ρύθμιση για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία καθώς “ψιλοβγάζει μάτι” χαρακτηρίζεται “προσωρινή”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της ανεξάρτητης αρχής ΕΕΤΤ και καλύπτει προσωρινά τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών, για να μη μείνουν χωρίς τηλεόραση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου που ξεκινά σύντομα.

«Για πρώτη φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να εξορθολογίσει τη λειτουργία των ΜΜΕ, στο πλαίσιο της μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή, και να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον. Κι όμως ορισμένοι παραπληροφορούν, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν δίνεται κανένα “δωράκι” στους καναλάρχες καθώς όπως είπε , στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, τα έσοδα για το δημόσιο, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, θα προέλθουν από τρεις πηγές: από τον πάροχο δικτύου (διαχειριστή φάσματος), από τον πάροχο περιεχομένου, δηλαδή τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και από την απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος.

Διαφορετική γνώμη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει ότι η διαπλοκή στη χώρα μας καλά κρατεί, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες και μετά από 23 χρόνια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών με προσωρινές άδειες που είχαν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κάνει το μεγαλύτερο δώρο στους καναλάρχες, αφού νομιμοποιεί αυθαίρετα τις άδειες δίνοντας του την δυνατότητα να περάσουν στην ψηφιακή εποχή ανέξοδα και παράνομα.

“Είχε προηγηθεί βέβαια το άλλο δωράκι από την κυβέρνηση προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ, το κλείσιμο της ΕΡΤ, ώστε να μπορούν να μονοπωλήσουν το νέο ψηφιακό περιβάλλον μέσω της DIGEA, οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών.

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση χαρίζει τα χρέη των καναλιών που δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για την κατοχή των συχνοτήτων, νομιμοποιώντας την εισφοροδιαφυγή, ενώ την ίδια στιγμή τηλεοπτικά κανάλια ενισχύονται με θαλασσοδάνεια που τους παρέχουν τραπεζίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να κατέχουν τον έλεγχο των τραπεζών όταν αυτές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με λεφτά των φορολογουμένων που νιώθουν στο πετσί τους τη σκληρή μνημονιακή πολιτική και όταν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη βάζουν λουκέτο γιατί δεν μπορούν να δανειστούν ούτε ένα ευρώ. Η εγχώρια διαπλοκή μπαίνει σε μια νέα φάση κάθε έννοια νομιμότητας καταπατάται βάναυσα”.