23 Οκτωβρίου 2013

Ρώσικη HiTech: Οι ολυμπιακές δάδες ή σβήνουν ή λαμπαδιάζουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η λαμπαδηδρομία επί ρωσικού εδάφους, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 που θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου στην πόλη του Σότσι.

Μετά το σβήσιμο της δάδας στην κόκκινη πλατεία όπου επιστρατεύτηκε αναπτήρας από έναν θεατή για να ξανανάψει (όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο) την πρώτη κιόλας μέρα της άφιξής της φλόγας αλλά και τα απανωτά σβησίματα στη συνέχεια (σε μια περίπτωση χρειάστηκε να την ξανανάψουν τρεις φορές !) τώρα σημειώθηκε ένα πιο σοβαρό ατύχημα.

Η δάδα ενός λαμπαδηδρόμου στην περιοχή της Κόστρομα λαμπάδιασε και λίγο έλειψε να δημιουργήσει εγκαύματα στον δρομέα. Την κατάσταση πήρε στα χέρια της η συνοδός η οποία δεν γλίτωσε πάντως ένα ελαφρό έγκαυμα στο χέρι.

Θυμίζουμε ότι η δάδα είχε σβήσει και δύο φορές στην Ελλάδα, όπου αναγκαστικά επιστρατεύτηκε η εφεδρική λυχνία για να ανάψει και πάλι με το φως του θεού Απόλλωνα η Ολυμπιακή Φλόγα.

Γενικά οι ρωσικές δάδες παρουσιάζουν συνεχώς προβλήματα, δημιουργώντας σύγχυση σε πολλούς λαμπαδηδρόμους. Δείτε στο σχετικό βίντεο το πώς

Και να φανταστεί κανείς ότι το εργοστάσιο στο οποίο φτιάχτηκαν οι δάδες είναι από τα κορυφαία. Πρόκειται για το εργοστάσιο Κράσνογιασκ σε περιοχή της Σιβηρίας, το οποίο κατασκευάζει μεταξύ άλλων πυρηνικά υποβρύχια, πυραύλους ακόμα και διαστημόπλοια!

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκεύασε συνολικά 14.000 δάδες που κόστισαν κοντά στα έξι εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα η ρωσική αντιπροσωπεία ήταν πολύ φειδωλή στις δάδες που έδωσε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους. Ισχυριζόμενη ότι δεν είχαν κατασκευαστεί πάρα πολλές, δεδομένου ότι θα χρειάζονταν για την λαμπαδηδρομία στη Ρωσία, όπου θα καλυφθεί απόσταση 65.000 χιλιομέτρων !

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα μικρό μέρος από το πώς κατασκευάστηκαν οι δάδες, που όμως όπως φαίνεται έχουν σοβαρά προβλήματα.



Γιάννης Λαμπίρης
ΤΑ ΝΕΑ