21 Νοεμβρίου 2013

Μέρκελ: Κανείς δεν περίμενε πριν λίγο καιρό να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα


Την πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης, που εφαρμόζονται σε χώρες της ευρωζώνης, υπερασπίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κάνοντας, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, «ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς» και συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο -στο οποίο θα μιλήσει το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς- η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος και επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να ξανασταθεί σύντομα στα πόδια της.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ως αποδείξεις των θετικών αποτελεσμάτων που φέρνουν ήδη τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι για τη Γερμανία αποτελεί εθνικό συμφέρον η ευημερία της Ευρώπης. Επανέλαβε ότι για το Βερολίνο η αλληλεγγύη και η ανάληψη της εθνικής ευθύνης αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Πηγή:www.reporter.gr