21 Νοεμβρίου 2013

Δημοπρασίες με Ιπποκράτη, Γύζη και Κολοκοτρώνη

Δύο επιστολές του Κολοκοτρώνη στο ελληνικό κράτος με 8.000 ευρώ-Αντί 26.000 ευρώ πουλήθηκαν τα άπαντα του Ιπποκράτη

Στην τιμή των 25.960 ευρώ πουλήθηκε η πρώτη έκδοση των απάντων του πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη, στη δημοπρασία βιβλίων του οίκου «Πέτρος Βέργος». Στην ίδια τιμή πουλήθηκε η σημαντική ενότητα 62 επιστολών του Νικολάου Γύζη. Παράλληλα...
δύο ιστορικές επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που επρόκειτο να δημοπρατηθούν από τον ίδιο οίκο, περιήλθαν στο ελληνικό κράτος αντί του ποσού των 8.000 ευρώ, με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Η πρώτη έκδοση των απάντων του Ιπποκράτη βγήκε το 1526 από το διάσημο βενετσιάνικο τυπογραφείο του 'Αλδου. Το αντίτυπο της δημοπρασίας είχε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ήταν δεμένο στη Γαλλία στις αρχές του 20ού αιώνα με δέρμα φιδιού, βιβλιοδεσία που παραπέμπει στον όφι του Ασκληπιού, σύμβολο της ιατρικής επιστήμης.

Στην ίδια τιμή πουλήθηκε η σημαντική ενότητα 62 επιστολών του Νικολάου Γύζη από την περίοδο 1876-1900, ανάμεσα στις οποίες ήταν και οι δύο τελευταίες που έγραψε ο μεγάλος καλλιτέχνης (12 και 15 Δεκεμβρίου 1900).

Οι δύο ιστορικές επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αποκτήθηκαν από το ελληνικό κράτος αντί του ποσού των 4.000 ευρώ η καθεμιά.

Η πρώτη επιστολή γράφτηκε το 1822 και απευθύνεται προς τον Δημητράκη Πλαπούτα. Η επιστολή αποδεικνύει ότι η φράση «φωτιά και τσεκούρι», που έγινε γνωστή από άλλη επιστολή που έγραψε ο Κολοκοτρώνης το 1826, στην πραγματικότητα είχε γραφτεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Εδώ ο Κολοκοτρώνης την επικαλείται στην προσπάθειά του να συνεγείρει τον κόσμο να βοηθήσει στην πολιορκία της Πάτρας.

Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται προς τους Δημητράκη Πλαπούτα, Γεώργιο Δημητρακόπουλο και Νικόλαο Μπούκουρα, με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 1822 και περιλαμβάνει οδηγίες του Κολοκοτρώνη για τις μελλοντικές κινήσεις τους.