19 Νοεμβρίου 2013

Οταν ο Σημίτης δεν ήθελε τους S-300 και ο Κληρίδης δεν τον έκανε δημοσίως ρόμπα

Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου, ο οποίος το 1998 ήταν υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Κληρίδη, αποκάλυψε ότι στη σύσκεψη της 27ης Νοεμβρίου 1998 στο μέγαρο Μαξίμου ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επέμενε φορτικά να εγκατασταθούν οι πύραυλοι S-300 στην Κύπρο.


Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν θέλησε ποτέ να αναφερθεί στο τι συνέβη σε εκείνη τη σύσκεψη αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για τη μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη.

Μετά την απόφαση που έβαζε τέλος για δημιουργία ισχυρής αντιαεροπορικής ομπρέλας στην Κύπρο με τους S-300, ο κ. Ομήρου παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Αμυνας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ αποσύρθηκε από την κυβέρνηση Κληρίδη, περνώντας στην αντιπολίτευση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην κρίσιμη σύσκεψη της 27ης Νοεμβρίου 1998 μετείχαν εκτός από τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Κληρίδη οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γ. Κασουλίδης και Γ. Ομήρου.

«Παρελθέτω» Σημίτη

Ο κ. Σημίτης φέρεται να αρνήθηκε να δώσει γραπτώς την εισήγησή του για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη, λέγοντας πως την ευθύνη την έχει η κυπριακή πλευρά. Υπέρ της λύσης της Κρήτης είχε ταχθεί και ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Την ακύρωση εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο ακολούθησε η σκανδαλώδης υπόθεση των TOR-Μ1, μέρος των οποίων δόθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία κάτω από τις γνωστές συνθήκες με τις μίζες που κατέληξαν στον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Εμπλοκή στην υπόθεση είχε και ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος σήμερα είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό μαζί με τον γιο του, Μιχάλη. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του φίλου του κ. Μιχαηλίδη, Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, ο οποίος είναι καταζητούμενος από τις ελληνικές αρχές από τον περασμένο Ιανουάριο. Αν και μόνιμος κάτοικος Κύπρου μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί.

enet.gr