31 Δεκεμβρίου 2013

Μάικλ Μπλούμπεργκ, η εξαίρεση στον κανόνα -Αντί να πληρώνεται, έδωσε 650 εκατ. από την τσέπη του ως δήμαρχος Ν. Υόρκης

Οταν ένα δημοσίευμα αφορά τις οικονομικές συναλλαγές κάποιου πολιτικού, σχεδόν ποτέ δεν πρόκειται για θετική είδηση. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ φαίνεται πως είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Γιατί όχι μόνο δεν πληρωνόταν όσο ήταν δήμαρχος Νέας Υόρκης, αλλά χάλασε και 650 εκατ. από την προσωπική του περιουσία κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης τελειώνει και τυπικά η εποχή Μπλούμπεργκ στη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Μετά από 12 χρόνια αφήνει πίσω του στατιστικά- ρεκόρ στη μείωση του εγκλήματος, αλλά και ένα απίστευτο ρεκόρ για τα χρήματα που διέθεσε ως δήμαρχος.

Σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times, το ποσό είναι τουλάχιστον 650 εκατ. δολάρια που διατέθηκαν σε προνόμια και επιδόματα, καμπάνιες, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, και ταξίδια που ήταν απαραίτητα λόγο θέσης. Ολα αυτά, από την προσωπική του περιουσία.

Από νωρίς ο Μπλούμπεργκ εντυπωσίαζε με τις αποφάσεις του στο θέμα. Χαρακτηριστικό είναι πως απέρριψε τα 2,7 εκατ. δολάρια που θα έπαιρνε ως μισθό- σε όλη του θητεία- αποφασίζοντας να λαμβάνει ένα δολάρια το χρόνο ως αμοιβή.

Οι New York Times εκτιμούν πως ο τέως πλέον δήμαρχος δώρισε τουλάχιστον 263 εκατ. δολάρια σε σκοπούς που είχαν σχέση με την τέχνη, την υγεία και τον πολιτισμό. Επίσης, σε όλη του τη θητεία οι συνεργάτες του είχαν εξασφαλισμένο πρωινό και ένα ελαφρύ μεσημεριανό- συνολικό κόστος 890.000 δολάρια- ενώ είχε επιστρατεύσει το ιδιωτικό τζετ του για τα ταξίδια του ανά την υφήλιο, με συνολικό κόστος 6 εκατ. δολάρια.

Πέρα όμως από τις θετικές εντυπώσεις που αφήνει ένας ανοιχτοχέρης δήμαρχος, οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως από τη στιγμή που ήταν απαλλαγμένος από το «βάρος» των χορηγιών για τις καμπάνιες του, ήταν και πιο ανεξάρτητος. Βέβαια ακόμη κι έτσι, σε δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο Αύγουστο οι πολίτες ήταν μοιρασμένοι για το αν το γεγονός ότι ο Μπλούμπεργκ είναι δισεκατομμυριούχος τον έκανε απαραίτητα και καλύτερο δήμαρχο.