15 Δεκεμβρίου 2013

Όπου φύγει φύγει πάλι η κυβέρνηση: Μόνο παρουσία εισαγγελέα οι έλεγχοι σε κατοικίες φορολογουμένων

Κέρδισε πάλι ο λαϊκισμός της αριστεράς και των ηλιθίων του Καμμένου που τσίριζαν για εισβολή ΣΔΟΕ σε σπίτια παρθένων φορολογουμένων, αποκρύπτωντας ότι η διάταξη αφορούσε μόνο όσους έχουν δηλώσει σαν επαγγελματικό χώρο τα σπίτια τους και οι οποίοι σήμερα είναι ανεξέλεγκτοι και το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να τους ελέγξει αιφνιδιαστικά, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μαλάκες που έχουν καταστήματα και γραφεία... Τι να πεις; Η ξεφτίλα της αρκούδας για τους γελοίους του ΥΠΟΙΚ...

Αποκλειστικά με εισαγγελική παρουσία θα διενεργούνται οι φορολογικοί έλεγχοι στις κατοικίες φορολογουμένων που έχουν δηλωθεί και ως χώροι άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η κυβέρνηση θα τροποποιήσει το άρθρο 46 του σχεδίου νομού «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων

και άλλες διατάξεις» καθώς μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη η τρόικα  πείσθηκε πως δεν συνάδει με το κράτος δικαίου η υφιστάμενη πρόβλεψη του σχετικού άρθρου το οποίο προβλέπει φοροελέγχους χωρίς εισαγγελική εντολή και παρουσία.

Σημειώνεται πως η παράγραφος 3 του άρθρου 46 του σχεδίου νόμου για τον φόρο ακινήτων με την οποία συμπληρωνόταν διατάξεις στο Ν.4174/2013 ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην τελευταία  περίπτωση η πρόσβαση αφορά μόνο τους χώρους, στους οποίους ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα».

Η διατύπωση αυτή αποτελούσε «έμπνευση» της τρόικας και το υπουργείο Οικονομικών είχε εγείρει επιφυλάξεις. Έτσι, ήδη από την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου  στη Βουλή, την προηγούμενη Πέμπτη, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να αναδιατυπωθεί η σχετική διάταξη με νέα  που θα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, ανεξαρτήτως εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Μετά από διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια ο κ. Μαυραγάνης απέσπασε σήμερα το πρωί τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και έτσι θα προχωρήσει -ενδεχομένως και εντός της ημέρας -στην αναδιατύπωση του άρθρου 46 του νομοσχεδίου.