01 Δεκεμβρίου 2013

Δείτε τι έκανε ο Άδωνις ο αθεόφοβος!! Τα επόμενα επεισόδια στη μάχη για τα φάρμακα

Οι μειώσεις στις τιμές από το 2014 θα φθάσουν έως 50% σε σχέση με τις σημερινές

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Με «fast track» διαδικασίες θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο οι νέες τιμές φαρμάκων στην ελληνική αγορά, που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι μειωμένες ακόμα και 50% σε σχέση με τις σημερινές. Τα επόμενα βήματα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μετά και την επεισοδιακή ψήφιση της τροπολογίας για τη νέα τιμολόγηση φαρμάκων, είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης για οριζόντιες μειώσεις τιμών σε φάρμακα. Με βάση αυτές τις δύο παρεμβάσεις, θα εκδοθεί νέο δελτίο τιμών εντός του Δεκεμβρίου, το οποίο θα ισχύσει από τον άλλο μήνα.

Την ίδια στιγμή, παρεμβάσεις προωθούνται και για τη μείωση του όγκου των συνταγών φαρμάκων. Το διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος του 2013 γράφτηκαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ κατά μέσο όρο ένα εκατομμύριο περισσότερες συνταγές φαρμάκων τον μήνα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012!

Πάντως, σύμφωνα με την τροπολογία, όλα τα πρωτότυπα φάρμακα εντός πατέντας τιμολογούνται πλέον στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. Για όσα πρωτότυπα φάρμακα έχουν χάσει την πατέντα τους από τις αρχές του 2012 και μετά, η νέα τιμή θα ορισθεί στο 50% αυτής που είχαν τιμολογηθεί όταν ήταν σε καθεστώς προστασίας πατέντας, ή στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που έχουν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., ανάλογα με το ποια τιμή είναι φθηνότερη. Ενδεικτικά παραδείγματα:

1. Το ΑCTOS, ταμπλέτες 30 mg, που χορηγείται σε διαβητικούς, σήμερα κοστίζει 31,2 ευρώ και με τη νέα τιμολόγηση θα πέσει στα 19,2 ευρώ (μείωση 39%).

2. Το αντιόξινο –για θεραπεία του πεπτικού έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης– PARIET των 20 mg σήμερα κοστίζει 10,9 ευρώ το κουτί και θα μειωθεί στα 8,2 ευρώ (26% μείωση).

3. Το Exelo1,5 mg για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, σήμερα κοστίζει 25,4 ευρώ και θα μειωθεί στα 19,9 ευρώ (22% μείωση).

Αυτές οι τιμές θα συμπαρασύρουν «προς τα κάτω» και τις τιμές των γενοσήμων τους, τα οποία πλέον θα ορίζονται όχι στο 80% της τιμής του off patent, αλλά στο 65%. Ετσι π.χ. στο γενόσημο του ΑCTOS, 30 mg ZIPIOη νέα λιανική τιμή θα είναι στα 12,42 ευρώ από 24,92%, δηλαδή μειωμένη κατά 50%.

Οι αλλαγές της τροπολογίας αφορούν περίπου 100 πρωτότυπα off patent και τα γενόσημά τους. Για τον μεγάλο όγκο φαρμάκων (off patent πριν από το 2012 και συνδεόμενα γενόσημά τους) θα ισχύσουν με βάση την υπουργική απόφαση οριζόντιες μειώσεις τιμών ύψους 15%. Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του όγκου των συνταγών φαρμάκων που γράφουν οι γιατροί και τα οποία μάλιστα «αυξάνουν». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από τον Ιανουάριο ώς τον Σεπτέμβριο του 2013 ο μέσος μηνιαίος αριθμός των συνταγών ανέρχεται στις 5.504.330, με τις περισσότερες να γράφονται τον Ιούλιο (5.900.220 συνταγές), έναντι 4.613.575 συνταγών κατά μέσο όρο τον μήνα το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2012. Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου, πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα απαγορεύει «διά ροπάλου» την αναγραφή εμπορικής ονομασίας φαρμάκου στη συνταγή (σήμερα επιτρέπεται στο ειδικό πεδίο «παρατηρήσεις» της ηλεκτρονικής συνταγής). Οπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, με τον τρόπο αυτό αφαιρείται από όσους γιατρούς ενδεχομένως έχουν «σχέσεις» με φαρμακευτικές εταιρείες το κίνητρο για να γράψουν περισσότερα φάρμακα. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει στόχο έως τον Ιούνιο να εφαρμόζονται κατά τη συνταγογράφηση θεραπευτικά πρωτόκολλα (κατευθυντήριες οδηγίες με βάση τη διάγνωση) για τουλάχιστον δέκα σοβαρές παθήσεις, οι οποίες αφορούν το 90% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί θα υποχρεωθούν να γράφουν φάρμακα με βάση το πρωτόκολλο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν θα «περνάει» τη συνταγή. «Δεν θα μπορεί π.χ. ένας ουρολόγος να γράψει φάρμακα που χορηγούνται σε εγκύους», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Kλήση για απολογία σε 124 γιατρούς
Κάλεσμα προς «απολογία» σε 124 γιατρούς που έχουν γράψει σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό φαρμάκων ή υψηλού κόστους φάρμακα ή ακόμα και φάρμακα που ουδεμία σχέση έχουν με την ειδικότητά τους, έχει αποστείλει η διοίκηση του Οργανισμού τους τελευταίους έξι μήνες. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός «από τον Μάιο του 2013 ώς τις 27/11/2013 εστάλησαν κλήσεις για γραπτές εξηγήσεις σε 124 γιατρούς. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου οι γιατροί θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία».

Ο έλεγχος της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών γίνεται στο πλαίσιο της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης που για το 2014 δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ ήτοι περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 350 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τον φετινό στόχο στον προϋπολογισμό του Οργανισμού). Ο κ. Κοντός διαβεβαιώνει ότι «κανείς ασφαλισμένος δεν θα στερηθεί το φάρμακο» τονίζοντας πως «τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα την απορροφήσει η μείωση των τιμών των φαρμάκων».