Οπως αποκάλυψε ο άνθρωπος που την τράβηξε, πρόκειται για σκηνοθετημένη φωτογραφία η οποία αποτελεί μέρος ενός πρότζεκτ. Το αγόρι στην πραγματικότητα όχι απλά δεν είναι από τη Συρία- άλλωστε η φωτογράφιση έγινε στη Σαουδική Αραβία- αλλά δεν είναι καν ορφανό, καθώς πρόκειται για τον ανιψιό του φωτογράφου. Οσο για τους τάφους, ανάμεσα στους οποίους είναι ξαπλωμένο το παιδί, είναι στην πραγματικότητα σωροί από πέτρες.
Ο φωτογράφος Αμπντούλ Αζίζ αλ Οταίμπι δεν έκρυψε την έκπληξή του για τη διαστρέβλωση της συγκεκριμένης ιστορίας, αφού όπως λέει στο προφίλ του στο Facebook είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως πρόκειται για ψεύτικη φωτογραφία.
«Κάθε καλλιτέχνης έχει ιδέες στο μυαλό του. Ετσι κι εγώ είχα την ιδέα να κάνω ένα έργο που θα καταδεικνύει πως η αγάπη ενός παιδιού για τους γονείς του είναι αναντικατάστατη. Αυτή η αγάπη δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε άλλον, ακόμα και αν οι γονείς είναι νεκροί», εξήγησε για το έργο του ο φωτογράφος, που δήλωσε ενοχλημένος γιατί η φωτογραφία του χρησιμοποιήθηκε για προπαγάνδα, ενώ ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν θα έβαζε ένα παιδί να ποζάρει ανάμεσα σε δύο πραγματικούς τάφους.
Οταν δημοσίευσε τη φωτογραφία ο ίδιος στο Facebook είχε επισημάνει το σκεπτικό της ιδέας, το γεγονός ότι είναι σκηνοθετημένη η εικόνα, ενώ παράλληλα είχε κοινοποιήσει και μία φωτογραφία του χαμογελαστού ανιψιού του.