25 Ιανουαρίου 2014

ΦΩΤΟ: Σαν σήμερα ήρθε ο Όθωνας στην Ελλάδα... προσπάθησε να μας κάνει Ευρωπαίους... αλλά εμείς από τότε είχαμε το μυαλό στις Επανάστασεις εναντίον του πολιτεύματος

1833.... Αποβιβάζεται στο Ναύπλιο από τη βρετανική φρεγάτα "Μαδαγασκάρη", ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, Όθων, σε ηλικία 17 ετών εν μέσω λαϊκών επευφημιών, συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών (που θα κυβερνήσει μέχρι την ενηλικίωσή του το 1835) και πολυμελή βαυαρικό τακτικό στρατό (3.850 στρατιώτες).

Την ίδια μέρα, ο Σπυρίδων Τρικούπης διορίζεται πρωθυπουργός (ως Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου) και υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ελλάδος. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται υπουργός Οικονομικών.

Και ενώ τα υπερ και τα κατά της παραμονής του στην Ελλάδα είναι λίγο πολύ γνωστά να πούμε κάτι για το τέλος του και την εξορία του στη Γερμανία:

-Η αρχή του τέλους του Όθωνα ήταν όταν οι Άγγλοι ανακάλυψαν πως συνομιλούσε με τους Ιταλούς και προετοίμαζαν επίθεση εναντίον της Πύλης... ξαφνικά άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα εναντίον του επαναστάσεις... Τελικά οι Μεγάλες Δυνάμεις τον έπεισαν να αποχωρήσει και στις 23 Οκτωβρίου 1962 έφυγε με το αγγλικό πολεμικό Σκύλλα.

-Στο Bamberg όπου εγκαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 1963, είχε μαζί του 50 έλληνες προσωπικό που τον ακολούθησε από την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του '21, Παναγιώτης Νοταράς, που πήρε μέρος στην πολιορκία και την άλωση του Ακροκορίνθου, πολέμησε εναντίον του Δράμαλη και στη μάχη της 'Aμπλιανης οπότε του δόθηκε και ο βαθμός του αντιστράτηγου. Ο Νοταράς, στην παρακάτω φωτογραφία, ήταν προσωπικός υπασπιστής του και ο τίτλος του στο Bamberg ήταν "Στρατηγός της Αυλής"


-Κάθε βράδυ στον Πύργο στο Bamberg, μεταξύ 6 και 8μμ, ο Όθωνας και η Αμαλία είχαν "Ώρα Ελληνικών" δηλ. μιλούσαν μεταξύ τους ελληνικά

-To 1866 αν και είχε εγκαταλείψει την ελπίδα για επιστροφή στην Ελλάδα, έστειλε στους επαναστατημένους Κρήτες, όπλα αξίας με έναν ετήσιο προυπολογισμό της Αυλής του στο Bamberg

Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Όθων αγάπησε την Ελλάδα όσο τίποτε άλλο, όχι όμως και τους Έλληνες. Απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1867 στη Βαμβέργη (Bamberg). Ο ίδιος θέλησε να θαφτεί (παρακάτω φώτο) με την παραδοσιακή ενδυμασία της Ελλάδας, τη φουστανέλα.


Είναι θαμμένος μαζί με την Αμαλία στον οικογενειακό τάφο της βαυαρικής δυναστείας, στην εκκλησία Theatinerkirche, στο κέντρο του Μονάχου.