20 Φεβρουαρίου 2014

Καθοδικά οι τιμές όλο το 2013

Έντονα καθοδική πορεία ακολούθησαν οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών όλο το 2013, με την πτώση αυτή να επιταχύνεται κυρίως από το καλοκαίρι του περασμένου έτους ως αποτέλεσμα αφενός της μείωσης της ζήτησης και αφετέρου της εφαρμογής σειράς μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της αγοράς.
Ωστόσο, η αίσθηση της ακρίβειας παραμένει ισχυρή, καθώς...το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται για το σύνολο του πληθυσμού.

Ακόμη πιο έντονη, βεβαίως, είναι η αίσθηση αυτή για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού, ειδικά μάλιστα καθώς οι τιμές στα είδη διατροφής και στη στέγαση, στις κατηγορίες δηλαδή αγαθών στις οποίες ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους, εμφανίζουν σχετική ακαμψία, διατηρώντας έτσι σε υψηλά επίπεδα τον λεγόμενο «πληθωρισμό των φτωχών».

Το παραπάνω δεν παρέλειψε να επισημάνει και ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του υπουργείου για την εξέλιξη των τιμών το 2013. «Δεν θα πούμε ότι το ελληνικό νοικοκυριό τα φέρνει εύκολα βόλτα.
Άλλο όμως είναι η πορεία των τιμών και άλλο η αίσθηση της ακρίβειας. Εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα ακρίβειας, αλλά αυτό οφείλεται στη συρρίκνωση των εισοδημάτων», τόνισε.

Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα σήμερα κατατάσσεται 10η στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς κατώτατου μισθού, αλλά με βάση τα στοιχεία για την αγοραστική δύναμη (στοιχεία 2012) βρίσκεται στη 14η θέση.
Μάλιστα, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων υπολείπεται 11,1 μονάδες του μέσου κοινοτικού όρου. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, τα στοιχεία για το 2013 –δεν έχουν εκδοθεί ακόμη– θα δείχνουν βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων λόγω της μείωσης των τιμών το 2013. Σε ό,τι αφορά ειδικά το επίπεδο αγοραστικής δύναμης στα τρόφιμα, η Ελλάδα κατατασσόταν το 2012 στη 12η θέση.

Καθοριστικό ρόλο, πάντως, στη διατήρηση των υψηλών τιμών στην κατηγορία των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και καπνού, καθώς και στην ομάδα στέγαση, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, διαδραματίζουν οι υψηλοί έμμεσοι φόροι, ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Τα τρόφιμα στα οποία παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών τον Δεκέμβριο του 2013 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012 είναι τα εξής: γάλα νωπό παστεριωμένο (3,46%), γιαούρτι (3,39%), νωπά λαχανικά (2,94%), τυρί φέτα (2,56%), σκληρά τυριά (2,49%), μοσχαρίσιο κρέας (1,42%) και πατάτες (0,54%).
Στα προϊόντα καπνού η αύξηση ήταν 4,2% λόγω της αύξησης των φόρων, ενώ η ομάδα στέγαση επιβαρύνθηκε ιδιαιτέρως από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 18,69% σε ετήσια βάση.

Ερωτηθείς ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με το αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επανεξέταση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ, για παράδειγμα μείωση αυτών στα βασικά τρόφιμα, παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για πιθανές αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση όσο βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Παρεμβάσεις με βάση αυτό το σκεπτικό, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στην κατηγορία των αγροτικών εφοδίων.

Πηγή: Καθημερινή