02 Φεβρουαρίου 2014

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις για την ανάκαμψη από λιανεμπόριο και βιομηχανικές παραγγελίες

Ωθηση στο λιανεμπόριο αποδεικνύεται ότι έδωσε το δεκαήμερο εκπτώσεων που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2013, στο πλαίσιο μάλιστα του οποίου τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά μία Κυριακή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) του λιανεμπορίου αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 κατά 3% -χωρίς τα καύσιμα- ή κατά 2,9% συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων. Η αύξηση αυτή είναι η πρώτη σε ετήσια βάση μετά τον Μάρτιο του 2010. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια στιγμή χθες το μεσημέρι το θέμα ήταν τρίτο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.


Ενδειξη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί, εξάλλου το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) του Ιανουαρίου (θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα) θα ξεπεράσει για πρώτη φορά από το 2009 τις 50 μονάδες, από 49,6 τον Δεκέμβριο του 2013. Η υπέρβαση των 50 μονάδων υποδηλώνει ανάπτυξη. Ο εν λόγω δείκτης διαμορφώνεται με βάση τις απαντήσεις των υπεύθυνων προμηθειών του μεταποιητικού τομέα και λαμβάνει υπόψη το επίπεδο των νέων παραγγελιών για την εγχώρια αγορά και το εξωτερικό, της παραγωγής, της απασχόλησης, των αποθεμάτων.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο η μεγαλύτερη αύξηση του όγκου πωλήσεων (30%) παρατηρήθηκε στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Οι εκπτώσεις επέδρασαν, επίσης, θετικά στα καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, των οποίων ο τζίρος αυξήθηκε κατά 19,2% σε ετήσια βάση. Αντιθέτως, στα σούπερ μάρκετ ο τζίρος υποχώρησε κατά 3%.

Οι καλές επιδόσεις του λιανεμπορίου κατά το δεκαήμερο των εκπτώσεων του Νοεμβρίου, καθώς και όλες τις Κυριακές που έχουν λειτουργήσει έως τώρα τα καταστήματα, έχουν οδηγήσει υπουργείο, περιφερειάρχες αλλά και εμπόρους σε επανεξέταση των θέσεών τους σχετικά με το ζήτημα της Κυριακής στην κατεύθυνση της περαιτέρω διεύρυνσης του μέτρου.

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τον ανταγωνισμό υποστηρίζει ότι η πλήρης απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων θα οδηγήσει στη δημιουργία 18.000-30.000 νέων θέσεων εργασίας, τόσο από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις όσο και από τις νέες που θα εισέλθουν στο λιανεμπόριο. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ακόμη ότι ο τζίρος θα αυξηθεί ετησίως κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση της απελευθέρωσης των εκπτώσεων και προσφορών, ο τζίρος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 740 εκατ. ευρώ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ