23 Φεβρουαρίου 2014

Γκρίνια από τον ΣΥΡΙΖΑ δραχμής: Αποφασίζουν «αόρατοι σύμβουλοι» και «οι στενοί συνεργάτες» του Τσίπρα

Φυγή προς τα εμπρός αναζητεί τώρα η Κουμουνδούρου μετά τα βαθιά τραύματα που προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η διαδικασία επιλογής υποψήφιων περιφερειαρχών.

Μια διαδικασία που επί της ουσίας θρυμμάτισε την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ζητήματα τήρησης της δημοκρατικής διαδικασίας έθεσαν επανειλημμένως στα όργανα του κόμματος στελέχη που στηρίζουν την ηγετική ομάδα.

Τα ίδια στελέχη τα οποία προέρχονται από την Ανάσα, δηλαδή τις συνιστώσες που αυτοδιαλύθηκαν – ΑΚΟΑ και Ρόζα – παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό τις διεργασίες στο κόμμα, ενώ χθες έθεσαν εκ νέου το ζήτημα τόσο με την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και με τον αρραβώνα της ηγεσίας με τον πολιτικό φορέα Κοινωνία Πρώτα, χωρίς να έχουν ενημερωθεί νωρίτερα τα όργανα του κόμματος.

Και για τα δύο ζητήματα τοποθετήθηκε αλλά σε χαμηλούςν τόνους, η Μάνια Μπαρσέφκσι στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας ζήτημα «πολιτικής συνεννόησης» και δημοκρατικής λειτουργίας στο εσωτερικό.

Περίπου στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η κριτική από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας – Π. Λαφαζάνης, Αντ. Νταβανέλος, Γ. Θεωνάς, Π. Κοσμάς, Γ. Σαπουνάς – η οποία επίσης επανήλθε, επίσης σε χαμηλούς τόνους στο ζήτημα Βουδούρη,.

Αίσθηση πάντως δημιουργήθηκε από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με εμφανώς «απολογητικό ύφος» – σύμφωνα με μέλη της ΠΓ, κάλεσε τα κορυφαία στελέχη να μην τραβήξουν το σχοινί και να κυριαρχήσει η ενότητα. Οπως είπε μάλιστα, δεν πρέπει τώρα που οι εκλογές απέχουν τόσο λίγο να δίνεται η εντύπωση εσωκομματικών τριβών καθως αυτές «αξιοποιούνται από τον εχθρό».

Η έντονη ενόχληση από την πλευρά των στελεχών της πλειοψηφίας είχε όμως ήδη εκφραστεί και μέσω αρθρογραφίας στην εφημερίδα «Εποχή», στην οποία προ ημερών υπήρξε η επισήμανση πως «οι εσωτερικές μας διεργασίες απειλούν να οδηγήσουν στην αποσυσπείρωση των μελών μας, αλλά και πολλών αγωνιστών της κοινωνικής Αριστεράς που μας πλαισιώνουν με ελπίδα και εμπιστοσύνη». Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η επισήμανση, την οποία υιοθέτησαν οι αρθρογράφοι και στελέχη της Ανάσας Παύλος Κλαυδιανός και Χρήστος Γεωργούλας, αναφέρεται σε απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ… Ρεθύμνου.

Τα στελέχη της πλειοψηφίας μάλιστα πάνε ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας ουσιαστικά την ηγετική ομάδα του κόμματος ότι αναθέτει την προετοιμασία των εισηγήσεων προς την Κεντρική Επιτροπή «σε έναν στενό κύκλο συνεργατών» και «αόρατους συμβούλους» παρακάμπτοντας «ακόμα και θεσμικά ορισμένες επιτροπές, τη Γραμματεία αλλά και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Πίσω από την κριτική αυτή κρύβεται η έντονη αγωνία τους για την επίδραση που θα έχει «το πρωτογενές έλλειμμα συλλογικής λειτουργίας» γενικότερα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο στο αποτέλεσμα της Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα επιλογής τόσο του Θόδωρου Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία όσο και του Οδυσσέα Βουδούρη έφεραν στη Γραμματεία τα στελέχη της πλειοψηφίας. Τους ίδιους προβληματισμούς καταθέτει και η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και μεμονωμένα στελέχη με ιδιαίτερης απήχησης λόγο όπως ο Μανώλης Γλέζος.

TA NEA