22 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Εγκατέλειψε το Κίεβο και βρίσκεται στο Χάρκοβο ο Γιανουκόβιτς; Αναμένεται διάγγελμα εντός της ημέρας

- Πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters πως δεν έχει φύγει από την Ουκρανία - Άδεια και αφύλακτη η προεδρική κατοικία, 15 χλμ έξω από το Κίεβο - Διαδηλωτές έχουν φτάσει στην προεδρική κατοικία - "Δε θα μπούμε μέσα, θέλουμε απλά να την προστατεύσουμε" λένε - Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου - Στην πλατεία Ανεξαρτησίας παραμένουν οι διαδηλωτές παρά τη συμφωνία

Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή, δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς Βολίντιμιρ Ρίμπακ,  επικαλούμενος λόγους υγείας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατά την ομιλία του σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητείται η πρόταση της αντιπολίτευσης για άμεση παραίτηση του Γιανουκόβιτς, ο Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου και κάλεσε το κοινοβούλιο να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία να ζητεί από τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

Η κατοικία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι άδεια και αφύλακτη και δημοσιογράφοι μπήκαν ελεύθερα μέσα, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου και τονίζουν ότι κανένας κυβερνητικός υπάλληλος δεν έχει εμφανιστεί.

Πληροφορίες θέλουν τον Γιανουκόβιτς να βρίσκεται στην βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρει ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν είναι στο Κίεβο. Στενός συνεργάτης του ουκρανού προέδρου δηλώνει ότι ο Γιανουκόβιτς δεν σκοπεύει να εγκατελείψει τη χώρα.

«Σήμερα εγκατέλειψε το Κίεβο» δήλωσε ο Κλίτσκο στην έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. «Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μία επιλογή, πρόωρες εκλογές».

Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών «για να απαλλαγούμε» από τον Γιανουκόβιτς. «Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί» τόνισε.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών τάσσεται υπέρ της «γρήγορης αλλαγής» και καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να εξασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα.

Ομάδα ακροδεξιών διαδηλωτών απειλεί να αναλάβει δράση εάν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν έχει παραιτηθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου.