24 Φεβρουαρίου 2014

Η ΜΚΟ του πρώην ΠΑΣΟΚου βουλευτή, Στάθη Κουτμερίδη λειτούργησε ως φάμπρικα πράσινων προσλήψεων

Οι ΜΚΟ, όπως αποδεικνύεται σήμερα, συστηνόταν κατά το παρελθόν για το παραμικρό. Για να... σβήνουν φωτιές, να μετρούν εθελοντικές οργανώσεις, να βγάζουν νάρκες και άλλα παρόμοια. Φυσικά, το πεδίο των προσλήψεων δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα, επί κυβερνήσεως Παπανδρέου τα προγράμματα «κοινωνικής εργασίας», ύψους 280 εκατ. ευρώ με στόχο την πρόσληψη 55.000 νέων ανέργων με πεντάμηνες συμβάσεις, γίνονταν μέσω κοινωνικών φορέων ή ΜΚΟ.

Το 2011 είχε ξεσπάσε έντονη ενδοπασοκική κόντρα με αφορμή την εμπλοκή στην ίδρυση της ΜΚΟ «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» του τότε βουλευτή του κόμματος, Στάθη Κουτμερίδη.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», ο Σερραίος πολιτικός έστησε σε μια νύκτα την εν λόγω ΜΚΟ, δηλώνοντας ως στοιχεία επικοινωνίας την έδρα και τα τηλέφωνα του πολιτικού του γραφείου.

Βέβαια, ο πρώην βουλευτής υποστήριξε τότε ότι το ζήτημα της φιλοξενίας της ΜΚΟ στο χώρο του πολιτικού του γραφείου, έγινε για να μπορούν να ενημερωθούν και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα από την περίοδο εκείνη της «Ελευθεροτυπίας», ο βουλευτής παραδεχόταν ότι όντως είχε δώσει την άδεια να δημοσιοποιηθεί το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου για χρήση της ΜΚΟ,  αλλά υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση. «Το ότι υπήρχε αυτή η εξυπηρέτηση ας το θεωρήσουμε άστοχο» έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτμερίδης μιλώντας στο «Βήμα fm» τότε και αναρωτιόταν: «Εκεί είναι το ζητούμενο; Κλαίει ο κόσμος και παρακαλάει για μια δουλειά, να εργαστεί, θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας και τους πολίτες μας και μας κατηγορούν γι' αυτό το πράγμα;».

Στόχος της εν λόγω ΜΚΟ ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ουσιαστικά θα λειτουργούσε ως διαχειριστική αρχή, μεταξύ των δήμων και του υπουργείου, που αναλάμβανε την εποπτεία των προσλήψεων με το αζημίωτο, αφού θα μοιραζόταν το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Με βάση το ύψος του προγράμματος που αντιστοιχούσε στο νομό Σερρών, όπως σημείωνε η «Ελευθεροτυπία» τότε, το ποσοστό της προμήθειας ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως σημειώνει το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» από το 2011 όταν και είχε έρθει στο φως η υπόθεση, οι επτά δήμοι του νομού είχαν υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Εργατικό Κέντρο για να το διεκδικήσουν και να καλύψουν ανάγκες τους, αλλά τους μπήκε σφήνα ο Κουτμερίδης.

Εναντίον του κ. Κουτμερίδη, εκτός από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα βέλη της είχε εκτοξεύσει και η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Σερρών, με ομόφωνη απόφασή της, εξέδωσε ανακοίνωση σε βάρος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. «Θεωρούμε πως "η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια" και δεν είναι δυνατόν να δίνεται το δικαίωμα σε αυτούς που καπηλεύτηκαν τα STAGE, εμπαίζοντας και εγκλωβίζοντας τους πολίτες, να μιλάνε για "βαθύ ΠΑΣΟΚ" και για δήθεν πρόθεση να βολευτούν τα "πράσινα παιδιά"» σημείωνε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Σερρών.

Παράλληλα, τον βουλευτή είχαν... αδειάσει και ιδρυτικά μέλη της ΜΚΟ, όπως ο τότε δημοτικός σύμβουλος και πρώην μέλος του Κοινωνικού Δικτύου Πολιτών Δημήτρης Φιλίππου, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι παραπλανήθηκε και έγινε αντικείμενο «εκμετάλλευσης», αφού συνειδητοποίησε εκ των υστέρων το ρόλο τον οποίο επρόκειτο, η συγκεκριμένη ιστορία να διαδραματίσει.

Πάντως, για την ιστορία, αργότερα και μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις, το υπουργείο αναγκάστηκε να αλλάξει την πρόσκληση, αναθέτοντας στο ΑΣΕΠ την πλήρη ευθύνη για την έκδοση προκηρύξεων, τον έλεγχο των διαδικασιών από πλευράς ΜΚΟ, τον καθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης, την έκδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και τις διαδικασίες ενστάσεων των υποψηφίων του προγράμματος.