27 Φεβρουαρίου 2014

Θέλετε να εργαστείτε στην Google; Απαντήστε σε αυτές τις πέντε ερωτήσεις

Το αφεντικό του προσωπικού της θρυλικής εταιρείας τεχνολογίας, Laszlo Bock, αποκάλυψε ακριβώς τι θέλει από έναν υπάλληλο. Μερικές φορές φαίνεται σαν η αληθινή αποστολή της Google να μην είναι το να μας βοηθά να βρίσκουμε πράγματα στο διαδίκτυο, αλλά να δημιουργήσει μια «ανώτερη φυλή» εργαζομένων. Όποιος καταφέρει να αποδείξει τη σωστή σπιρτάδα και να προσληφθεί στην Googleplex, τα προνόμια είναι θρυλικά. Υπάρχουν δωρεάν γεύματα, δωρεάν κουρέματα, δωρεάν ποδήλατα, δωρεάν αυτοκίνητα, ακόμη και δωρεάν μπύρα και κρασί την Παρασκευή. Επί του παρόντος, και ως συνήθως, η Google θεωρείται η καλύτερη εταιρεία για να εργαστείς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune. Δεν είναι βέβαια και τόσο εύκολο να μπεις. Η αυστηρότητα στις συνεντεύξεις για πρόσληψη στην Google είναι επίσης θρυλική. Ευτυχώς, ο επικεφαλής του προσωπικού Laszlo Bock παρουσίασε μια λίστα με τις πέντε ιδιότητες που αναζητά, σε μια συνέντευξη στους New York Times. Ιδού τι ζητά:

Έχετε IQ μεγαλύτερο από 130;
Αν η απάντηση είναι «ναι», λάθος πόρτα χτυπήσατε. Ο Bock θέλει ιδιαίτερη «πνευματική ταπεινότητα», χωρίς την οποία ισχυρίζεται άνθρωποι δεν μπορούν να μάθουν. Όσοι θεωρούνται έξυπνοι όλη τους τη ζωή, λέει ο Bock, διαπράττουν «το θεμελιώδες σφάλμα απόδοσης, το οποίο είναι το εξής: εάν συμβεί κάτι καλό, συμβαίνει γιατί είμαι ιδιοφυία. Αν συμβεί κάτι κακό, συμβαίνει επειδή κάποιος είναι ηλίθιος». Τα τεστ IQ και το να θυμάσαι το σκορ δείχνει ακριβώς το λάθος συνδυασμό αυτοεπιβεβαίωσης και ανασφάλειας.

Τι θα φάμε σήμερα;
Μην πείτε ποτέ «Δεν πειράζει » ή «Τρώω τα πάντα» ή «Τι θα θέλατε;» ή οτιδήποτε ανάλογο. Αν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα του δείπνου, η γνώμη σας είναι απαραίτητη. Αυτό είναι το είδος της «αναδυόμενης ηγεσίας» που θέλει η Google: η προθυμία να αναλάβεις την ευθύνη, όταν απαιτείται και να μην την αναλάβεις όταν δεν χρειάζεται.

Γιατί επιλέξατε τα τελευταία πέντε άρθρα που διαβάσατε;
Τι εννοείς δεν ξέρεις; Το πρώτο κριτήριο του Bock ήταν ένα είδος νοημοσύνης που ο ίδιος αποκαλεί «ικανότητα μάθησης», η οποία ορίζεται ως η ικανότητα «να σκέφτεσαι γρήγορα... να συγκεντρώνεις ανόμοια κομμάτια πληροφοριών». Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις «δομημένες συνεντεύξεις συμπεριφοράς» της Google, αν σας πετάξουν στα μούτρα μια τόσο απλή ερώτηση.

Είστε αδέξιοι και τεμπέληδες;
Εξαιρετικά! Ο Bock θέλει να προσλάβει άτομα που αισθάνονται την «ιδιοκτησία» των έργων της εταιρείας, αλλά και αρκετή «ταπεινότητα» για να κάνουν μόνο ό, τι χρήσιμο μπορούν. Αν είστε αδέξιοι, ως εκ τούτου, θα καταστρέφετε αυτό με το οποίο ασχολείστε, οπότε καλό θα είναι να μην προσφέρεστε εθελοντικά. Η εξυπνάδα και η δράση είναι επίσης ένας ακόμα επιτυχημένος συνδυασμός.

Έχετε ιστορικό για κάτι που κάνετε πραγματικά καλά;
Αν ναι, είναι μια καταστροφή. Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα, εξηγεί ο Bock: «ο εμπειρογνώμονας θα πει: ‘το έχω ξαναδεί αυτό 100 φορές. Να τι κάνεις’. Ένας έξυπνος αρχάριος συνήθως θα λύσει το πρόβλημα και ενώ μερικές φορές θα αποτύχει, αυτό είναι πολύ πιο χρήσιμο καθώς αντισταθμίζεται από τις πολύτιμες περιπτώσεις που θα λύσει το πρόβλημα με νέους τρόπους. Οι άνθρωποι κάνουν καλύτερα τα πράγματα, με λίγα λόγια, αν δεν ξέρουν τι κάνουν.

theguardian.com
http://www.antinews.gr/ANTIMAGAZINE/thelete-na-ergasteite-stin-google-apantiste-se-autes-tis-pente-erotiseis