05 Μαρτίου 2014

Έρχεται: Αστεροειδής θα περάσει απόψε "ξυστά" από τη Γη

Σύμφωνα με τη NASA, ο αστεροειδής που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και φέρει την ονομασία 2014 DX110, θα περάσει από τη Γη σε απόσταση 350.000 χιλιόμετρων. Η μέση απόσταση του πλανήτη μας από τη Σελήνη είναι 385.000 χιλιόμετρα.
Ο DX110 θα βρεθεί στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη στις 21:07 ώρα Γκρίνουιτς.

Ο εν λόγω αστεροειδής ταξιδεύει με 53 χιλιόμετρα την ώρα και έχει μέγεθος 30 μέτρων.

Ανήκει στην κατηγορία των αστεροειδών Apollo και η ταχύτητα του είναι ίδια με αυτήν του μετεωρίτη που εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και εξερράγη πέρσι στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας.

Η "πτήση" του θα αρχίσει να μεταδίδεται ζωντανά από το http://www.virtualtelescope.eu/webtv/ περίπου μισή ώρα πριν το πλησιέστερο σημείο του περάσματος του με τον πλανήτη μας.

Ο αστεροειδής παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου. Μετά το σημερινό του πέρασμα ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη ο DX110 αναμένεται να περάσει και πάλι σε κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας τον Μάρτιο του 2046.

Η NASA εκτιμά ότι οι πιθανότητες σύγκρουσης με τη Γη το 2046 είναι μια στα 10.000.000 και για την ώρα δηλώνει καθησυχαστική, τονίζοντας ότι το πέρασμα του αστεροειδούς θα είναι ασφαλές.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία εντοπίζει και χαρακτηρίζει αστεροειδείς και κομήτες χρησιμοποιώντας τόσο επίγεια, όσο και διαστημικά τηλεσκόπια.

Το πρόγραμμα παρατήρησης αντικειμένων κοντά στη Γη, το επονομαζόμενο "Spaceguard", ανακαλύπτει αυτά τα αντικείμενα και ταυτοποιεί την εγγύτητα που πλησιάζουν τη Γη, ενώ διαπιστώνει αν μπορεί να είναι επιζήμιος για τον πλανήτη.

Πέρυσι 21 μικροί αστεροειδείς διαμέτρου ενός ως 30 μέτρων πλησίασαν τη Γη σε ακόμα μικρότερη απόσταση οπότε η τροχιά του DX110 δεν εκπλήσσει τους αστρονόμους.

(Πηγή: Universe Today , Euronews)