05 Μαρτίου 2014

Απογειώνεται η χώρα μετά από καίρια παρέμβαση ανύπαρκτου ΠΑΣΟΚου βουλευτή που κατέθεσε την τροπολογία του αιώνα!!!

[Στη φώτο βλέπουμε έναν απ' αυτούς που πήδηξαν πρώτοι απ' το σαπιοκάραβο στο Φαρμακονήσι και άφησαν γυναίκες και παιδιά κλειδωμένα στην καμπίνα....]

Εστω και καθυστερημένα και ενώ μεγάλο μέρος των βουλευτών έχει παρόμοια άποψη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του όρου «λαθρομετανάστευση» και από τα επίσημα, νομικά κείμενα και τις κανονιστικές και διοικητικές πράξεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Τριαντάφυλλος, που είναι και ο αρμόδιος εισηγητής στα θέματα του συγκεκριμένου υπουργείου, ζητάει να μετατραπεί ο όρος σε «παράτυπο μετανάστη» και σημειώνει: «Η χρήση του όρου “λαθραίος” δεν μπορεί να αποτελεί πρώτο συνθετικό μιας σύνθετης λέξης που αναφέρεται σε ανθρώπους. Οροι όπως “λαθρομετανάστευση” και “λαθρομετανάστης”, αναφερόμενοι σε συνανθρώπους, υποβιβάζουν τον κοινωνικό και νομικό πολιτισμό της χώρας, απαξιώνουν και υποβιβάζουν ανθρώπους, και δημιουργούν ένα υπόστρωμα επί του οποίου βασίζονται ρατσιστικές ιδεολογίες και συμπεριφορές. Επομένως η απάλειψη πρωτίστως από τη δικαιική και νομική ορολογία τέτοιων προσβλητικών εννοιών είναι απόλυτη αναγκαιότητα».

Θυμίζουμε εδώ ότι ο απαξιωτικός όρος «λαθρομετανάστης», που εξομοιώνει τον ανθρώπινο πόνο με τα εμπορεύματα, επινοήθηκε για να χαρακτηρίσει τους Ελληνες που έφευγαν χωρίς χαρτιά, συχνά και χωρίς εισιτήριο, στην Αμερική, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο όρος τότε πρωτοχρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για Ελληνες μετανάστες. Ο νεολογισμός προέκυψε ίσως από τον όρο «λαθρεπιβάτης», γιατί οι Ελληνες που έφευγαν για τις ΗΠΑ χωρίς επίσημα χαρτιά συχνά δεν είχαν και εισιτήρια.

Η παλιότερη αναφορά αναφέρεται στους «λάθρα μεταναστεύσαντες» Ελληνες και τα μέτρα που πήρε το υπουργείο Ναυτικών στο λιμάνι του Πειραιά για να εμποδίσει το ρεύμα της μαζικής φυγής προς την Αμερική («Σκριπ», 26/8/1916). Αντίστοιχο ήταν και το ρεπορτάζ στο «Εμπρός» με τίτλο «Η λαθρομετανάστευσις εις τον λιμένα Πειραιώς» (26/4/1929): Το δημοσίευμα αναφερόταν στις άθλιες συνθήκες που βίωσαν μόλις έφταναν στην Αμερική Ελληνες μετανάστες, όπως επίσης και στη σύλληψη όσων οργάνωσαν εκείνο το ταξίδι των μεταναστών (οι «δουλέμποροι» που θα λέγαμε σήμερα). Ολοι Ελληνες φυσικά. Οι αναφορές σε «λαθρομετανάστες» πολλαπλασιάζονται όσο πλησιάζει η οικονομική κρίση του 1929 και οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες προέλευσης μεταναστών να πάρουν μέτρα.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι κατά καιρούς εκκλήσεις -σε ώτα Ελλήνων μη ακουόντων- έχουν κάνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι αντιρατσιστικές οργανώσεις και πολλοί διεθνείς και ελληνικοί φορείς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα καλείται να αποφασίσει και η Βουλή για την τύχη αυτής της τροπολογίας.