31 Μαρτίου 2014

Και ξαφνικά για τους ΣΥΡΙΖΑίους οι "Ευρωεκλογές έγιναν το ντέρμπι που μπορεί να κριθεί στα πέναλτι"

Ο πανικός ακόμα και στις εφημερίδες που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής μετά τις τελευταίες εξελίξεις (συμφωνία με τρόικα, μοίρασμα μέρους πλεονάσματος, θετικά δημοσιεύματα ξένου τύπου, γκάλοπ ALCO) και από εκεί που μιλούσαν για διαφορά 4-5-6% και συντριβή της κυβέρνησης, έρχονται τώρα να μας πούνε ότι οι Ευρωεκλογές είναι ντέρμπι που θα κριθεί στα πέναλτι, όπως ο τίτλος του παρακάτω άρθρο της Ελευθεροτυπίας!

Διαβάστε και γελάστε με την πίκρα που τραβάνε:

Ευρωεκλογές: το ντέρμπι που μπορεί να κριθεί στα πέναλτι
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΤΟ ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ * Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΡΙΒΕΙ ΕΥΡΩΖΩΝΙΚΑ ΚΑΙ Η Ν.Δ. ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο, σε σύγκριση με αυτό στο τέλος του 2013, διεξάγεται πλέον η προεκλογική μάχη. Η εικόνα παγίωσης και πρόβλεψης ενίσχυσης σημαντικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. άλλαξε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 και έδωσε τη θέση της ξανά σε ένα απρόβλεπτο σκηνικό, όπου τίποτε δεν αποκλείεται.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανοίξει διάλογο με τον Κ. Καραμανλή, ζητώντας τη στήριξή του για να μετασχηματίσει τη Ν.Δ.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανοίξει διάλογο με τον Κ. Καραμανλή, ζητώντας τη στήριξή του για να μετασχηματίσει τη Ν.Δ.
Στην πραγματικότητα προκύπτουν στο προσκήνιο αποφάσεις που έχουν ληφθεί και σχέδια που έχουν εκπονηθεί σε πρωτύτερο χρόνο. Πολλά θα κριθούν από το εάν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν, αλλά και από τις αντοχές και την ικανότητα των πρωταγωνιστών να μείνουν πιστοί στο σχεδιασμό τους και συνεπείς με το δημόσιο λόγο τους. Για την περίοδο ώς τις ευρωεκλογές η προϋπόθεση είναι να περάσει η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας από τη Βουλή απόψε το βράδυ χωρίς προβλήματα. Για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές η προϋπόθεση είναι το ποσοστό των κυβερνητικών κομμάτων -και κυρίως αυτό της Ν.Δ.- να μην προκαλέσει κατάρρευση της κυβέρνησης.

Στο οικονομικό πεδίο το μεγάλο γεγονός ήταν η συμφωνία με την τρόικα, για την οποία η κυβέρνηση εξάντλησε το χρόνο που είχε στη διάθεσή της και απόψε το βράδυ αναμένεται να περάσει από τη Βουλή χωρίς σημαντικές απώλειες.

Η κυβέρνηση ενισχύεται από τη συμφωνία με την τρόικα και θα ενισχυθεί περισσότερο από το μπαράζ στήριξής της από Ευρωπαίους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες, αλλά και από το διεθνή Τύπο. Το πρόσφατο δημοσίευμα του πρωτοπόρου σε αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα Bloomberg, με τίτλο «Γεια σου Ελλάδα», με αναφορές στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας, ήταν ενδεικτικό.

Τα «αγκάθια», όπως η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ή η αντιμετώπιση του χρέους, είναι συζητήσεις που επί της ουσίας θα ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές -όπως ζήτησε η κυβέρνηση και αποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο- και στο οικονομικό επίπεδο η συζήτηση που θα κυριαρχήσει είναι το πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, που θα αναδειχθεί ως το σύμβολο της λήξης της περιόδου της κρίσης, ενώ δεν είναι. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και παρά την περί του αντιθέτου περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ξαναβγεί στις αγορές θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές.

Με το οικονομικό πεδίο διαφορετικό έστω και στο επίπεδο της ψυχολογίας, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει το δίμηνο που απομένει ώς τις ευρωεκλογές να αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Κυρίως να ανακόψει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και να ακυρώσει το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο, πάντα με τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα, της Ε.Ε., αλλά και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν λάβει τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι η ελληνική προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να προχωρήσουν οι ενεργειακές συμφωνίες και να υπάρξει «αδιατάρακτη συνέχεια» αυτής της πορείας και στην ιταλική προεδρία που ακολουθεί.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ίδρυση του Ποταμιού του Στ. Θεοδωράκη, το «ξεδόντιασμα» της Χρυσής Αυγής, η διαδικασία αποψίλωσης στην οποία έχουν εισέλθει οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και η αργή αλλά σταθερή μείωση της επιρροής της ΔΗΜΑΡ, λειτουργούν ήδη ως καταλύτες. Ο χρόνος των αλλαγών, της δημιουργίας νέων σχηματισμών και της αποσαφήνισης του τοπίου θα τρέξει παράλληλα με την επιχείρηση κατευνασμού της κοινής γνώμης και θα είναι το διάστημα από τις ευρωεκλογές μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η επιστράτευση Καραμανλή
Δείχνουν στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής το «σπίτι» τους
Στο χώρο της Κεντροαδεξιάς, η οργανωμένη διαρροή περί των σχεδίων του Α. Σαμαρά για το μετασχηματισμό της Ν.Δ. σε νέο, σύγχρονο και κυρίως πιο... ευρύχωρο ευρωπαϊκό κόμμα, συμπίπτει με το συνεχές σφυροκόπημα της Χρυσής Αυγής με ντοκουμέντα, φωτογραφίες και στοιχεία, που δείχνουν ότι στα σπλάχνα του νεοπαγούς κόμματος λειτουργούσε μία εγκληματική οργάνωση, όπως συμπίπτει και με τις νέες αποχωρήσεις από τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Π. Καμμένου.
Δημοσκοπικά, η Χρυσή Αυγή ακόμα αντέχει σε σύγκριση με τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται, το σημαντικό όμως είναι ότι η Ν.Δ. του Α. Σαμαρά έχει πάρει τις αποφάσεις της. Επιλέγει την τακτική της απορρόφησης του ακραίου ρεύματος από την ξεκάθαρη αποστασιοποίηση που ζητούσαν τα κεντρώα στελέχη της. Εξ ου και η αντικομμουνιστική αλλά απολύτως ελεγχόμενη έκρηξη του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου, που δήλωσε ότι «γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής» όχι για να προκαλέσει τις αντιδράσεις της Αριστεράς, αλλά για να στείλει μήνυμα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, που ψάχνονται, ότι το «σπίτι» τους είναι η Νέα Δημοκρατία.

Με την προϋπόθεση ότι στις ευρωεκλογές θα λάβει ένα αξιοπρεπές ποσοστό για κυβερνών κόμμα και η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φύγει πάνω από τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ο Α. Σαμαράς έχει ήδη ανοίξει διάλογο με τον Κ. Καραμανλή, ζητώντας τη στήριξή του στην προσπάθειά του να μετασχηματίσει, όπως λέει, τη Ν.Δ. και έχει το πλεονέκτημα ότι τα μικρά κόμματα που δημιουργήθηκαν από τα σπλάχνα της Ν.Δ. -από τον Χρ. Ζώη, τον Ν. Νικολόπουλο, τον Π. Ψωμιάδη ή τον Β. Πολύδωρα- δεν δείχνουν ικανά να μαζέψουν το συντηρητικό κόσμο, ούτε καν συνεργαζόμενα. Τι μένει;

Ο Καμμένος το κόβει δεξιά

Μένουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου, που μέχρι πρότινος είχαν διπλή ιδιότητα. Δεν ήταν μόνο ένα δεξιό, αντιμνημονιακό κόμμα, ήταν παράλληλα και ο εν δυνάμει και υπό προϋποθέσεις κυβερνητικός εταίρος του Αλ. Τσίπρα -και μάλιστα με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καμμένος δείχνει εκτός από βουλευτές να χάνει και την ψυχραιμία του, με... πυροτεχνήματα όπως ότι ο Στ. Θεοδωράκης είναι ανιψιός της Δάφνης Σημίτη, ενώ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις τελευταίες δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη για να δηλώσει -και έτσι να στρίψει το τιμόνι εντελώς δεξιά, μήπως και αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχεται τόσο εκ των έσω όσο και απ' έξω- ότι το σενάριο μελλοντικής συνεργασίας ανάμεσα στους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ενεργό.