31 Μαρτίου 2014

Κανένας «παπανδρεϊκός» στην ευρωλίστα -Για νέο κόμμα ετοιμάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου

Το βροντερό «όχι» του Γιώργου Παπανδρέου στο άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά την χθεσινοβραδυνή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, βάζει τα θεμέλια για την δυναμική επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, με το «όχι» στη Βουλή, χωρίς μάλιστα να ειδοποιήσει κανέναν στο ΠΑΣΟΚ, οριστικοποίησε την ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έστειλε το σύνθημα ότι έχει ήδη σχεδιάσει τη δική του πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι παρά όσα λέγονταν και ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα, τελικά κανένα στέλεχος που πρόσκειται στον κ. Παπανδρέου δεν βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς.

Ούτε ο Γιώργος Πεταλωτής, ούτε ο Παύλος Γερουλάνος δέχτηκαν να είναι υποψήφιοι, στέλνοντας το μήνυμα ότι το παπανδρεϊκό στρατόπεδο δεν θα στηρίξει τους υποψηφίους του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Πολλοί εικάζουν ότι οι ψήφοι των παπανδρεϊκών θα κατευθυνθούν προς τη ΔΗΜΑΡ, όπου αναμένεται να είναι υποψήφια η Μαριλένα Κοππά και όπου έχουν βρει προσωρινή στέγη οι πρώην υπουργοί του Παπανδρέου Χάρης Καστανίδης και Πάνος Μπεγλίτης.

Οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού θα είναι προσεκτικές το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να μη χρεωθεί υπονόμευση της Ελιάς στις ευρωεκλογές. Εκανε, ωστόσο, ό,τι ήταν δυνατόν για να υπονομεύσει το εγχείρημα και με τη στάση του δίνει το μήνυμα στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να το καταψηφίσουν, γεγονός που εξοργίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο ανακατάληψης του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές και προετοιμάζει το έδαφος με προσεκτικές κινήσεις.

Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών θα σημάνει και την «ώρα μηδέν» για το ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι και άλλα στελέχη φιλοδοξούν να θέσουν θέμα ηγεσίας, ειδικά σε περίπτωση που η Ελιά δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην εκλογική μάχη του Μαίου.