06 Μαρτίου 2014

Οι διαφοροποιήσεις των πασοκογενών, «πονοκέφαλος» για την Κουμουνδούρου

Αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Οι διαφοροποιήσεις που προκαλούν νέα δεδομένα έχουν να κάνουν με κεντρικά θέματα των τελευταίων εβδομάδων, όπως το Κυπριακό και οι χειρισμοί γύρω από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Ένα νέο, απροσδόκητο πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει τις τελευταίες εβδομάδες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεχείς διαφοροποιήσεις στελεχών της πασοκογενούς Σοσιαλιστικής τάσης, με κεντρικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, προκαλεί αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαμορφώνει νέα δεδομένα.
Το πρόβλημα έχει και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση ως προς τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, καθώς η Σοσιαλιστική τάση είναι ενταγμένη στην πλειοψηφική, προεδρική πλευρά και μέχρι πρόσφατα σε σχεδόν κάθετη αντίθεση με την αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ωστόσο τα στελέχη της Σοσιαλιστικής τάσης είχαν εξ αρχής μία πιο ευρωσκεπτικιστική προσέγγιση για τα πράγματα, που συνέκλινε περισσότερο προς τις θέσεις της αριστερής πτέρυγας, παρά με εκείνες προεδρικών στελεχών όπως του Γιώργου Σταθάκη – ουδέποτε υπήρξαν οι πασοκογενείς τόσο ευρωλάγνοι, όσο ο οικονομολόγος από τα Χανιά. Προ ημερών μάλιστα ο Αλέξης Μητρόπουλος, εκ των πρωτεργατών της Σοσιαλιστικής τάσης, επέκρινε ευθέως τις απόψεις του κ. Σταθάκη για διατήρηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών που επέβαλαν η τρόικα και ο Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι το μοντέλο ανάπτυξης της αριστεράς, ξεκινά από τη μείωση αυτών των συντελεστών.

Όμως οι διαφοροποιήσεις που προκαλούν νέα δεδομένα έχουν να κάνουν με κεντρικά θέματα των τελευταίων εβδομάδων, όπως το Κυπριακό και οι χειρισμοί γύρω από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στο πρώτο οι πασοκογενείς είναι κάθετα αντίθετοι με την προωθούμενη λύση στο Κυπριακό και μάλιστα συμπλέουν σε αυτό με την αριστερή πλατφόρμα. Ο κ. Μητρόπουλος έκανε και σχετική, ολοκληρωμένη εισήγηση στην πολιτική γραμματεία.

Ως προς το θέμα της Χρυσής Αυγής, οι πασοκογενείς διαφωνούν με προθέσεις της ηγεσίας να υπάρξει ανοχή ή και υπερψήφιση κατασταλτικών ρυθμίσεων σε βάρος ενός εκλεγμένου κόμματος και τονίζουν ότι την ακροδεξιά μπορεί να την καταδικάσει μόνο ο λαός και όχι το πολιτικό σύστημα. Εξ ου και διαφωνούν με την υπερψήφιση της άρσης των ασυλιών για τους εννέα βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που δεν είχαν κατηγορηθεί έως πρόσφατα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά πλέον είναι αντιμέτωποι και αυτοί με τη δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία της ηγετικής ομάδας να χειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο μείζονα θέματα πολιτικής στρατηγικής, οδηγεί σε νέο κύκλο εσωστρέφειας κάνοντας ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση στην Κουμουνδούρου, ως προς την ετοιμότητα του κόμματος να δώσει με τους καλύτερους όρους τις εκλογικές μάχες του Μαΐου.

Γιάννης Μακρυγιάννης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ