03 Μαρτίου 2014

Στο εδώλιο ο Πιστόριους -«Θέλω να τον κοιτάξω στα μάτια για να μάθω την αλήθεια» λέει η μητέρα του θύματος [εικόνες]

Επειτα από περίπου ένα χρόνο από το θάνατο της συντρόφου του, ο Οσκαρ Πιστόριους κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στη δίκη που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης της Ρίβα Στέενκαμπ. Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο Πιστόριους δήλωσε αθώος.
Το μοντέλο, με το οποίο διατηρούσε σχέση ο Πιστόριους, έπεσε νεκρό από το όπλο του, μέσα στο σπίτι του, στις 14 Φεβρουαρίου του 2013. «Θέλω να τον κοιτάξω στα μάτια για να μάθω την αλήθεια για το τι έκανε στη Ρίβα» είπε η μητέρα της Στέενκαμπ, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο τη Δευτέρα, αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Αυτή είναι η πρώτη φορά που συναντά από κοντά, τον άνθρωπο που σκότωσε την κόρη της.

Τα ΜΜΕ, που είχαν στήσει μία ειδική σκηνή έξω από το δικαστήριο τις τελευταίες ημέρες, κατέκλυσαν το χώρο. Ο Πιστόριους έφτασε στο δικαστήριο με μαύρο κοστούμι, ενώ εκεί βρέθηκαν ο αδερφός και η αδερφή του, όπως και αρκετοί ακόμη συγγενείς του για να τον στηρίξουν. Η δίκη θα μεταδοθεί τηλεοπτικά στη Ν. Αφρική, καθώς από την Κυριακή εκπέμπει ένα 24ωρο κανάλι που θα καλύπτει τις εξελίξεις.

Ο Πιστόριους, που γεννήθηκε με ένα πρόβλημα το οποίο ανάγκασε τους γιατρούς να ακρωτηριάσουν και τα δύο του πόδια όταν ήταν ακόμη πολύ μικρός, είχε εξελιχθεί σε ένα σύμβολο ανθρώπινης δύναμης και θέλησης. Επειτα από τις διακρίσεις που κέρδισε σε αγώνες, για αθλητές με προσθετικά μέλη, έδωσε μάχη για να τρέξει δίπλα σε αρτιμελείς και τα κατάφερε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.

Το πρότυπο κατέρρευσε, όμως, τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου του 2013, όταν ο κόσμος μάθαινε πως στο μπάνιο του σπιτιού του, μέσα σε μία λίμνη αίματος, είχε ξεψυχήσει η Ρίβα Στέενκαμπ. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως άκουσε το θόρυβο ενώ κοιμόταν, πίστεψε πως επρόκειτο για διαρρήκτη και πυροβόλησε την κλειστή πόρτα του μπάνιου, δίχως να γνωρίζει ότι μέσα βρίσκεται η σύντροφός του.

Ο εισαγγελέας θεωρεί πως δεν ήταν ατύχημα, αλλά προμελετημένο έγκλημα, κάτι που θα προσπαθήσει να αποδείξει στη δίκη που θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου. Αν αυτό γίνει αποδεκτό από το δικαστήριο, τότε ο 27χρονος κινδυνεύει με ισόβια φυλάκιση, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα περάσει σίγουρα 25 χρόνια σε κελί, πριν του δοθεί η ευκαιρία για αναστολή, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στη Νότια Αφρική.


Η μητέρα της Ρίβα Στέενκαμπ (αριστερά)

Ο αδερφός του Πιστόριους

Ο Πιστόριους με την Στέενκαμπ

Φωτογραφίες: Daily Mail