09 Μαρτίου 2014

Άδωνις: «Πρέπει να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα και να πείσουμε τους Έλληνες ότι οι μεταμοσχεύσεις δίνουν ζωή»

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρέστη χθες σε συναυλία του Συλλόγου Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών (ΣΥ.ΒΑ.ΚΑ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου βράβευσε την πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Ιωάννα Λεβαντή,  καθώς είναι η πρώτη Ελληνίδα που δέχθηκε μόσχευμα καρδιάς πριν από 25 χρόνια. Στην εκδήλωση παρερεύθη και ο καρδιοχειρούργος κ. Στέργιος Θεωδορόπουλος.

Μετά το πέρας της ο  κ. Γεωργιάδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

“Είμαστε σήμερα εδώ για μια ηρωίδα -25 χρόνια ζει με τη μεταμοσχευμένη καρδιά. Είμαι επίσης εδώ, επειδή το Υπουργείο Υγείας ξεκινά, με την κατάθεση του νομοσχεδίου την επόμενη βδομάδα στη δημόσια διαβούλευση, μια νέα μεγάλη προσπάθεια στις μεταμοσχεύσεις. Αφού υιοθετήσαμε και πιστεύω ότι θα επιλύσουμε όλα τα θεσμικά αιτήματα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, πρέπει να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα και να πείσουμε τους Έλληνες ότι οι μεταμοσχεύσεις δίνουν ζωή”.

Δημοσιογράφος: Πώς θα τους πείσετε να γίνουν δωρητές; Σε αυτό είμαστε πίσω σε σχέση με το εξωτερικό, στο συντονισμό και όχι τόσο στην τεχνογνωσία.

Α. Γεωργιάδης: “Πιστεύω ότι δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους Έλληνες, που είναι ένας πολύ φιλότιμος λαός, πόσο σπουδαίο πράγμα είναι το να είσαι δωρητής οργάνων. Νομίζω ότι με αυτά που θα κάνουμε τώρα σε νομοθετικό επίπεδο για να άρουμε κάποιες παρεξηγήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν αλλά και την εκστρατεία που θα κάνουμε, αυτό θα αλλάξει. Οι Έλληνες θα γίνουν πρωτοπόροι και στις μεταμοσχεύσεις.

κ. Θεοδωρόπουλος:Όλα αυτά ξεκινούν από ένα ζητούμενο. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να περάσουμε στον κόσμο αυτό είναι η δωρεά οργάνων. Γιατί υπάρχουν όργανα και υπάρχουν και μεγάλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα. Υπάρχουν όμως όργανα και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Δημοσιογράφος:Γιατρέ, έχετε τον Υπουργό δίπλα σας. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως κράτος για να πάμε ένα βήμα παραπάνω;

κ. Θεοδωρόπουλος: Ο Υπουργός είναι ευαισθητοποιημένος. Όλη η ιστορία όμως, όπως λέγαμε και πριν, είναι ο συντονισμός.

Α. Γεωργιάδης: Τα πρώτα βήματα γίνονται με το νομοσχέδιο που λέγαμε, επαναφέρουμε το επίδομα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που είναι αυτοί που ψάχνουν και βρίσκουν τους κατάλληλους δότες για να προχωρούν αυτά τα ζητήματα. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα ο Έλληνας να δείξει το φιλότιμό του και σε αυτό το επίπεδο. Η Κυβέρνηση κάνει -παρά τη δύσκολη εποχή- το μέγιστο που μπορεί για τις μεταμοσχεύσεις. Είναι πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική μας”.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω για την πεζή πραγματικότητα; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συναντήσεις με την τρόικα; Πολλοί μίλησαν για αδιέξοδο.

Α. Γεωργιάδης: “Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά. Συμφωνία ασφαλώς και θα υπάρξει. Η τρόικα δε μπορεί και αυτή να μην αναγνωρίσει την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα. Η διαπραγμάτευση βεβαίως και είναι επίπονη. Ήδη, έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και να μην ανησυχείτε”.

Δημοσιογράφος: Ακούστηκε ότι σας είπε ο κ. Τόμσεν ότι τον απογοητεύσατε.

Α. Γεωργιάδης: “Ο κ. Τόμσεν πράγματι σε κάποια στιγμή της διαπραγμάτευσης ήταν λίγο οξύς αλλά μετά επανήλθαμε στην πραγματικότητα. Το Υπουργείο Υγείας, όπως αναγνώρισε ο κ. Τόμσεν και η τρόικα στην αξιολόγησή της, έχει κάνει τους τελευταίους οκτώ μήνες πράγματα που κανείς δεν περίμενε ότι  μπορούσαμε να τα έχουμε πετύχει”.

Δημοσιογράφος: Άρα και εσείς είστε απογοητευμένος με την τρόικα;

Α. Γεωργιάδης: “Όχι, η τρόικα είναι ένα αναγκαίο κακό για τη χώρα. Εγώ θέλω η χώρα μας να είναι ξανά ικανή να στέκεται στα πόδια της και να μην έχει ανάγκη ούτε την τρόικα ούτε κανέναν άλλον. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και πρέπει να τις κάνουμε γρήγορα και με θάρρος”.

Δημοσιογράφος: Και ένα νέο μνημόνιο, ίσως;

Α. Γεωργιάδης: “Δε χρειάζεται νέο μνημόνιο, γιατί μετά τη διευθέτηση του χρέους μας, η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές ξανά όπως και πριν”.

Δημοσιογράφος:Περιμένετε δεύτερο παιδί. Πώς νιώθετε; Σε μια εποχή δύσκολη, τολμάτε δεύτερο παιδάκι.

Α. Γεωργιάδης: “Δεν είμαι ο μοναδικός στην Ελλάδα που τολμά. Υπάρχουν πολύ περισσότεροι”.

Δημοσιογράφος: Σας κάνει αυτό περισσότερο ευαίσθητο σε τέτοια κοινωνικά θέματα;

Α. Γεωργιάδης: “Είμαι ευαίσθητος από τη φύση μου, ούτως ή άλλως. Όλοι μας είμαστε ευαίσθητοι. Το θέμα είναι να μπορούμε να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας, γιατί το Κράτος μας δυστυχώς δεν έχει άπειρα λεφτά. Μακάρι να τα είχε και να μοιράζαμε αφειδώς σε όποιον ζητούσε”.

http://www.rightnews.gr