17 Μαρτίου 2014

Cr. Suisse: Το 2015 ο "πραγματικός εφιάλτης" με την Αργεντινή... του Αλέξη τσίπρα

Με την υποτίμηση του νομίσματός της τον Ιανουάριο, φαίνεται ότι η Αργεντινή κατάφερε να βάλει “φρένο” στον ρυθμό υποχώρησης των συναλλαγματικών της διαθεσίμων. Το πέσο από την αρχή του έτους υποχωρεί σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου, έχει σταθεροποιηθεί και τα αυξανόμενα επιτόκια βοηθούν στην απορρόφηση της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Οι αναλυτές της Credit Suisse ωστόσο -και δεν είναι οι μόνοι- εκτιμούν ότι αυτή η ανακούφιση θα είναι βραχύβια, καθώς ουσιαστικά η κυβέρνηση της Cristina Kirchner αντιμετωπίζει απλά τα συμπτώματα της κακής κατάστασης της αργεντίνικης οικονομίας, και όχι τις ρίζες των προβλημάτων.

Στο ηλεκτρονικό περιοδικό “The Financialist” της Credit Suisse ο αρθρογράφος Jens Erik Gould, επικαλούμενος έκθεση των αναλυτών της CS, Casey Reckman και Daniel Chodos, που τιτλοφορείται “Αργεντινή: Ένα ασταθές κράτος”, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν συσφίγγει αρκετά την δημοσιονομική της πολιτική ώστε να “δαμάσει” τον εκτός ελέγχου πληθωρισμό, που αποτελεί το πρωταρχικό πρόβλημα της Αργεντινής. Οι υψηλές δημόσιες δαπάνες και οι επιδοτήσεις τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών καταναλωτή και σύντομα θα φέρουν ξανά την χώρα εκεί από όπου ξεκίνησε.

Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2014 πιθανότατα θα χρειαστεί μία ακόμα, μεγαλύτερη αυτή τη φορά, υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο. “Η προσέγγιση της κυβέρνησης φαίνεται ακόμα αυτοσχέδια και ασυντόνιστη, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες της για να εδραιωθούν οι προσδοκίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Επιπλέον, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της μείωσης των αποθεμάτων και άλλες στρεβλώσεις, που είναι συμπτώματα των οικονομικών ζητημάτων της Αργεντινής, και όχι την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών” αναφέρουν οι αναλυτές της Credit Suisse.

Και αυτό, επειδή η κυβερνητική πολιτική ήταν αυτή που πυροδότησε την πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, και όχι το αντίστροφο. Η απαλλοτρίωση ιδιωτικών εταιρικών περιουσιακών στοιχείων -όπως στην περίπτωση της ισπανικής πετρελαϊκής Repsol το 2012 - έχει πλήξει τις εισροές ξένων επενδύσεων. Η χώρα έχει “κλειδωθεί” έξω από τις διεθνείς αγορές χρέους από την χρεοκοπία του 2001, και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών και την αποπληρωμή του χρέους που είχε εκδοθεί πριν χαθεί η πρόσβαση στις αγορές.

Το 2013 τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής μειώθηκαν κατά περισσότερο από 12 δισ. δολάρια το 2013, στα επίπεδα των 30,6 δισ. δολαρίων, όταν το 2010 το ύψος τους διαμορφωνόταν σε 52 δισ. δολάρια. Η Credit Suisse εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατακόρυφα, τα επίπεδα των 22,1 δισ. δολαρίων φέτος και στα 15,7 δισ. δολάρια το 2015.

Η υποτίμηση του πέσο στα τέλη Ιανουαρίου ήταν πάντως μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για βελτίωση των νομισματικών συνθηκών, μέσω υψηλότερων επιτοκίων, η πτώση του πέσο είναι πιθανό να παρέχει προσωρινή ανακούφιση τόσο στο νόμισμα όσο και στα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής. Αυτό, όμως, θα ισχύει έως ότου εισρεύσουν στην οικονομία περισσότερα δολάρια, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, από τις εξαγωγές δημητριακών και ελαιούχων σπόρων.

Από τον Αύγουστο και μετά, όταν οι εισροές αυτές περιοριστούν, μέσα σε έξι μήνες πιθανότατα θα έχουν εξανεμιστεί τα όποια οφέλη από την υποτίμηση του Ιανουαρίου, εκτιμά η Credit Suisse. Ο οίκος αναμένει άνοδο του πληθωρισμού της Αργεντινής στο 40% φέτος, από 28,4% το 2013, και γι΄ αυτό αναμένει και υποχώρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας κάτω από 25 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2014, και μια νέα μεγάλη υποτίμηση του πέσο, της τάξης του 30%,

Ο “πραγματικός εφιάλτης” θα μπορούσε να προκύψει το 2015, σύμφωνα με την Credit Suisse, σε περίπτωση που τα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα δεν επιτρέψουν στην Αργεντινή να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Ξανά. Αν και φέτος το χρέος της είναι διαχειρίσιμο, τα ομόλογα σε ξένο νόμισμα που ωριμάζουν το 2015 θα αυξήσουν το κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κατά 12,5 δισ. δολάρια. Ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 56,4% των συναλλαγματικών αποθεμάτων που θα διαθέτει τότε η χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse...



Πηγή:www.capital.gr