15 Μαρτίου 2014

ΥΠΟΙΚ, ΤΧΣ και Τρόικα συμφώνησαν για τις Τράπεζες – Τι θα γίνει με την Eurobank

“Έχει κλειδώσει το νομοσχέδιο για τις τράπεζες κατά 99,9%”, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

“Το βράδυ του Σαββάτου θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε”, ανέφερε η ίδια πηγή προαναγγέλλοντας νέο μαραθώνιο που ξεκινά στις 11 το πρωί του Σαββάτου για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα σε ενέργεια, εργασιακά, δημόσιο, λίστα ΟΟΣΑ και αποκρατικοποιήσεις.

Η συμφωνία για τις τράπεζες

Το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης της Παρασκευής αφορούσε τις τράπεζες με αποτέλεσμα μάλιστα να αναβληθούν όλα τα ραντεβού με άλλους υπουργούς.

“Η Eurobank θα πάει για ΑΜΚ το συντομότερο δυνατόν αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο είναι απαραίτητο καθώς με τον υφιστάμενο νόμο απαιτούνται 20 ημέρες για την έναρξη της διαδικασίας. Εμείς θέλουμε να πάμε γρηγορότερα” και με το νέο νόμο η σύγκλιση γενικής συνέλευσης μπορεί να γίνει εννέα ημέρες μετά τη ψήφιση του νόμου, ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου.

“Θέλουμε ένα ποσοστό της  Eurobank να παραμείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά το μεγαλύτερο μέρος να πάει στον ιδιωτικό τομέα”, ανέφερε η ίδια πηγή

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι γνωστό τι ποσοστό θα παραμείνει στο δημόσιο καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχει και ζήτημα γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Επιτροπής και η όποια απόφαση θα πρέπει να συμβαδίζει με τους κοινοτικούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Σε ερώτηση αν η επικεφαλής του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου ζήτησε νομική κάλυψη, η ίδια πηγή απάντησε αρνητικά.

Εξήγησε ότι λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, το νομοσχέδιο για τις ΑΜΚ ενδεχομένως να “βγει” από τον εφαρμοστικό νόμο που παράλληλα ετοιμάζεται.

Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος αναφέρθηκε σε διαφορετικά σενάρια νομοθέτησης των νέων προαπαιτούμενων: είτε με ένα άρθρο, είτε με ένα νομοσχέδιο, είτε με διαφορετικά νομοσχέδια. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα αντιθέσεις και στο μίνι φορολογικό (φόρος υπεραξίας, πρόστιμα κλπ.) λέγοντας “ελπίζω ότι δεν θα νομοθετήσουμε μονομερώς και θα τα βρούμε”.