29 Απριλίου 2014

Βρούτσης: «Φρένο στα προνόμια συνδικαλιστών-Μικρές οι αλλαγές στις επικουρικές από 1η Ιουλίου»

«Φρένο» στα προνόμια των συνδικαλιστών βάζει το ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος καθεστώτος στο συνδικαλιστικό κίνημα, που έχει έτοιμο το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίας Έθνος, προβλέπεται αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των σωματείων, συγχωνεύσεις πρωτοβάθμιων-δευτεροβάθμιων σωματείων και αλλαγές στον τρόπο χορήγησης συνδικαλιστικών αδειών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ μπαίνει και το θέμα των απεργιών, καθώς αναζητείται χρυσή τομή, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από ευρεία πλειοψηφία των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, καθώς οι τελευταίες αλλαγές έγιναν το 1982 (με τον νόμο 1264).

Παράλληλα, με το πέρασμα των χρόνων το κύρος των συνδικάτων έχει υποστεί ρωγμές, με τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις να βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Μικρές οι αλλαγές στις επικουρικές από 1η Ιουλίου

Μικρές θα είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ισχύσουν από την 1η Ιουλίου, με τον εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως οι προσαρμογές στο εφάπαξ με την καθιέρωση του συντελεστή βιωσιμότητας, που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου στις κύριες συντάξεις και θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου στις επικουρικές, ήταν αναγκαίες.

Διαβεβαίωσε πάντως πως δεν θα υπάρξουν στο εξής άλλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας χαρακτήρισε «θωρακισμένο» και «νοικοκυρεμένο».

Ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα υπάρχει «καμία πρόθεση» για αλλαγές στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα.

Παράλληλα, επαναβεβαίωσε πως δεν σχεδιάζεται η «παραμικρή μείωση» στις συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας στάθηκε επίσης στην καταπολέμηση των κάλπικων συντάξεων, επισημαίνοντας πως με τις αλλαγές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή το φαινόμενο έχει καταπολεμηθεί και πλέον έχουν διαγραφεί από το σύστημα περισσότερες από 30.000 συντάξεις «μαϊμού». Προσέθεσε πως καταβάλλεται προσπάθεια για τον εντοπισμό και την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Πηγή: http://www.skai.gr