29 Απριλίου 2014

Επιστρέφει σε ιδιωτικά χέρια η Eurobank-Με μεγάλη υπερκάλυψη η ΑΜΚ

Οι στρατηγικοί επενδυτές αύξησαν την τιμή προσφοράς τους στα 0,31 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,30.

«Κλείνει» σήμερα το απόγευμα το βιβλίο προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και είναι βέβαιο όχι μόνο ότι η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια αλλά θα σημειώσει και πολύ μεγάλη υπερκάλυψη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα συγκεντρωθούν περίπου 6 δις. ευρώ ποσό υπερδιπλάσιο του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (2,86 δισ. ευρώ). Αργά το απόγευμα θα γίνουν γνωστά τα βασικά στοιχεία της έκδοσης ωστόσο οι λεπτομέρειες και οι ακριβείς όροι καθώς και η κατανομή των μετοχών θα ανακοινωθούν αύριο το πρωι.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον υποχρέωσε τους στρατηγικούς επενδυτές να ανεβάσουν την τιμή προσφορά του. Όπως ανακοίνωσε χθες η Eurobank: «αποδέχθηκε πρόταση των Επενδυτών για την αύξηση από 0,30 ευρώ σε 0,31 ευρώ της ανώτατης τιµής ανά µετοχή, στην οποία δεσµεύονται να αποκτήσουν νέες κοινές ονοµαστικές µετοχές της Τράπεζας στο πλαίσιο της διεθνούς προσφοράς των µετοχών». Υπενθυμίζεται ότι στην ομάδα των στρατηγικών επενδυτών περιλαμβάνονται οι: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie και Brookfield.

Τα στελέχη της Eurobank που τις προηγούμενες εβδομάδες βρέθηκαν στις παρουσιάσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με ικανοποίηση διαπίστωσαν την ποιοτική αναβάθμιση των επενδυτών: το ενδιαφέρον για «ελληνικό κίνδυνο» μετατοπίζεται από τα hedge funds σε περισσότερο παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Μεταξύ των επενδυτών που δίνουν το «παρών» στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank περιλαμβάνονται οι: Pimco, BlackRock, Blackstone, Wellington, JP Morgan κ.ά.

Δεδομένου του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι σίγουρο ότι αυτή θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα κάτι που σημαίνει ότι η τράπεζα θα είναι η πρώτη συστημική που θα επιστρέψει σε ιδιωτικά χέρια. Μετά την αύξηση κεφαλαίου οι στρατηγικοί επενδυτές θα ελέγχουν περίπου το 30% των μετοχών της Eurobank, θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες το 35%, ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 35%.