Το ελληνικό πρόγραμμα έγινε πασίγνωστο στην Ελλάδα την εποχή της δικτατορίας, όταν αποτελούσε μια από τις ελάχιστες πηγές ελεύθερης ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών Ελληνικού Προγράμματος, ο Γενικός Διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ*, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για μια σειρά σχετικών εκδηλώσεων, μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Προγράμματος.
«Το Ελληνικό Πρόγραμμα», όπως λέει, «θα διατηρήσει την ειδική σημασία του και στο μέλλον. Εκτός του ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις και η διμερής στενή φιλία έχουν μακρά παράδοση, έχουμε ακόμα μεγάλη ανάγκη να εξηγήσουμε τις θέσεις και τη στάση μας, για παράδειγμα όσον αφορά την ευρωκρίση».
Ανευθυνότητες και ακρότητες των ΜΜΕ στην κρίση
Η σημερινή ελληνική σύνταξη
Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών παλιά στερεότυπα. Οι Έλληνες παρουσιάστηκαν σαν νέοι λωτοφάγοι και οι Γερμανοί σαν θηριοδαμαστές της Ευρώπης. Ποιο μερίδιο ευθύνης φέρουν τα ΜΜΕ στο συχνά ηλεκτρισμένο κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες;
«Είναι νομίζω υπερβολή να αποδώσουμε την πλήρη ευθύνη στα ΜΜΕ. Για τις εντάσεις υπάρχουν πάντα αιτίες. Το ερώτημα είναι πως τις χειρίζονται τα ΜΜΕ. Οι πολιτικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης δεν εφευρέθηκαν από τα μίντια. Ωστόσο, στον χειρισμό αυτών των διαφορών σημειώθηκαν ανευθυνότητες και ακρότητες στα ΜΜΕ και των δύο χωρών, αλλά ευελπιστώ ότι έχουν πια ξεπεραστεί. Ναι, υπήρξαν και στις δύο πλευρές άρθρα και εκπομπές που ήταν απλώς δείγματα κακής δημοσιογραφίας. Στο μεταξύ βλέπω να κυριαρχεί πάλι στο χώρο μας περισσότερη ψυχραιμία και λογική. Εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να κοιτάμε τα πράγματα με νηφαλιότητα και όχι να σπεύδουμε να εξυπηρετούμε τα όποια πολιτικά συμφέροντα».
Αμφίδρομη ενημέρωση
Η DW, όπως επισημαίνει ο κ. Λίμπουργκ, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στην κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Γερμανίας.
«Έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη, επειδή ο ρόλος μας είναι μεταξύ άλλων και να λειτουργούμε σαν γέφυρα ανάμεσα στους λαούς. Γι' αυτό και η DW υπήρξε ανέκαθεν μια γέφυρα ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο. Γι' αυτό και θα συνεχίσουμε, ακριβώς όπως κάναμε και μέχρι σήμερα, να ενημερώνουμε, να σχολιάζουμε, να διαφωτίζουμε και μάλιστα όχι μόνο προς τη μία κατεύθυνση. Η DW, με την ειδίκευσή της στην Ελλάδα, μπορεί να διαφωτίζει έγκυρα και τη Γερμανία για την κατάσταση στην Ελλάδα».
*Ο Πέτερ Λίμπουργκ ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της DW πριν από λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2013.
Συνέντευξη: Σπύρος Μοσκόβου
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
DW.DE