14 Απριλίου 2014

Ο Πλεύρης και το τάνκερ του Καντάφι

Στο κενό έπεσε, τελικά, η προσπάθεια του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη να βγάλει σε πλειστηριασμό το λιβυκό δεξαμενόπλοιο «Alhani» που είναι αγκυροβολημένο στους Αγίους Θεοδώρους στον Κορινθιακό κόλπο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, ματαίωσε τα σχέδιά του, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα της κυβερνητικής απόφασης που μπλόκαρε τη διαδικασία του πλειστηριασμού, η οποία σε κάθε περίπτωση -όπως επισημαίνεται- είναι πολιτική απόφαση.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης διεκδικώντας δικηγορικές αμοιβές του από το λιβυκό Δημόσιο είχε προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να βγάλει σε πλειστηριασμό το επίμαχο δεξαμενόπλοιο προκειμένου να εισπράξει ποσό που του οφείλεται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρία (αλλιώς το λιβυκό Δημόσιο) ύψους 6.059.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος δικαιώθηκε από τα αστικά δικαστήρια και τον Ιούνιο του 2009 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας του έδωσε την άδεια για να εκπλειστηριάσει περιουσία του λιβυκού Δημοσίου.

Αντίθετη άποψη, όμως, είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος με νεότερη
απόφασή του ανέστειλε την προηγούμενη απόφαση του κ. Δένδια επικαλούμενος τη διαφύλαξη των ομαλών σχέσεων της χώρας μας με τη Λιβύη.

Τότε ο δικηγόρος ζήτησε από το ΣτΕ την ακύρωση της εν λόγω απόφασης ως αντισυνταγματικής και παράνομης.

Το ΣτΕ, όμως, απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του κ. Πλεύρη, τονίζοντας: «Η επέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτελέσεως εις βάρος αλλοδαπού δημοσίου, με τη χορήγηση σχετικής αδείας, περιορίζεται αποκλειστικώς και μόνο στην εκ μέρους του στάθμιση της σκοπιμότητας της επισπεύσεως της αναγκαστικής από την πλευρά της μη διαταράξεως ή της εξυπηρετήσεως των καλών σχέσεων της χώρας με την οικεία αλλοδαπή πολιτεία».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η απόφαση του κ. Αθανασίου έχει τον χαρακτήρα κυβερνητικής πράξης και δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ. Και αυτό γιατί με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και με παρόμοιες πράξεις «δεν ασκούνται διοικητικές αρμοδιότητες, αλλά αντιμετωπίζονται από τα ανώτατα όργανα του κράτους πολιτικής φύσεως ζητήματα, αναγόμενα στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας».

Όπως υπογραμμίζεται στην υπ’ αριθμ. 1209/2014 απόφαση του ΣτΕ, «από τη φύση τους οι πράξεις αυτές (απόφαση υπουργού Δικαιοσύνης) δεν υπάγονται στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ, διότι άλλως ο έλεγχος αυτός θα υπεισερχόταν ανεπιτρέπτως στο πεδίο αμιγώς πολιτικών εκτιμήσεων, που εκφεύγει από το πεδίο του ασκούμενου από το ΣτΕ ελέγχου».

Το αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο στον ΚορινθιακόΤο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο στον Κορινθιακό

Το παρασκήνιο της δικαστικής διαμάχης

Πολλά χρόνια πριν, ο Καντάφι κάλεσε τον Πλεύρη στη Λιβύη και έπειτα από συζητήσεις ο δικηγόρος κατέλαβε τη θέση του νομικού του συμβούλου, με εξαιρετικές αμοιβές.

Τη σημαντικότερη υπόθεση για λογαριασμό του Καντάφι την ανέλαβε ο κ. Πλεύρης όταν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες απαίτησαν από το καθεστώς να τους πληρώσει αυτά που τους χρωστούσε για τα έργα που είχαν αναλάβει να κατασκευάσουν στη Λιβύη. Το 2003 έδωσε δικαστική μάχη και κέρδισε την υπόθεση. Υπολόγισε ότι η προμήθειά του ήταν 6 εκατ. ευρώ και έστειλε τον λογαριασμό μέσω της πρεσβείας στον Καντάφι. Ο εκλιπών πλέον δικτάτορας, όμως, δεν τον πλήρωνε. Και έτσι στράφηκε δικαστικά εναντίον του δικτάτορα, πρώην εργοδότη του.

«Οπλισμένος» με μια απόφαση ελληνικού δικαστηρίου (2008), το οποίο του επιδίκασε το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, ο Πλεύρης κατάφερε να κατασχέσει ένα γιγαντιαίο τάνκερ αξίας 65 εκατ. δολαρίων, λιβυκής ιδιοκτησίας, με 15μελές πλήρωμα Ινδών, προτού προλάβει να ξεφορτώσει το πετρέλαιο που μετέφερε από τη Λιβύη στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων.

Η ενέργεια ενός δικηγόρου να κατασχέσει ένα τάνκερ και η πρόθεσή του να το βγάλει σε πλειστηριασμό για να εισπράξει τα χρωστούμενα προκάλεσαν διπλωματικό πόλεμο με συνεχή διαβήματα της Λιβύης προς την Αθήνα.

http://www.zougla.gr/greece/article/sto-keno-i-prospa8ia-plevri-gia-ton-plistiriasmo-tou-alhani#.U0rBhfV-WRE.twitter