Τις βασικές ενστάσεις και τον προβληματισμό του για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που θα εκδηλωθούν από το εξωτερικό, ενόψει των Ευρωεκλογών, διατύπωσε για ακόμη μια φορά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρεμβαίνοντας στην Κεντρική Επιτροπή με ηχηρό τρόπο και προκαλώντας εντάσεις και φθορές στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΠαναγιώτηςΛαφαζάνηςστρέφεται κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και κινείται σε άλλη γραμμή πολιτικά.
Ο ίδιος αποδεικνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν εγκρίνει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όμορους πολιτικούς χώρους ως να επιθυμεί το κόμμα του να είναι ...μικρό αλλά «καθαρό».
Η στάση του αυτή εξοργίζει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος γνωρίζει ότι χωρίς νέα πρόσωπα από την κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει εύκολα να αποκομίσει το επιθυμητό ποσοστό στις εκλογές αλλά διστάζει να τον διαγράψει ή να τον επιπλήξει αφού το Αριστερό Ρεύμα εκφράζει ένα μεγάλο ποσοστό στελεχών και μελών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μια γλώσσα ...ΚΚΕ
Μιλώντας στην κεντρική επιτροπή, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι είναι αναγκαίο «... να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό» και πρόσθεσε ότι απαιτείται «...μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό».
Απόλυτη διαφορά προσέγγισης με τον Τσίπρα
Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία.» Επίσης, υπογράμμισε ότι «αν μια Κυβέρνηση της Αριστεράς εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο, όπως η Κύπρος, τότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της, αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης».
Είναι προφανές ότι οι θέσεις αυτές δεν εκφράζουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προοιωνίζουν μια δύσκολη «επόμενη ημέρα» σε περίπτωση που το κόμμα έλθει πρώτο στις επερχόμενες εκλογές. Από τη μια πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας και οι «προεδρικοί» οι οποίοι επιθυμούν να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροδεξιές δυνάμεις και να στηριχθεί σε μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία η οποία θα «αγκαλιάσει» και πρώην στελέχη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, για μια μελλοντική κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή, εντός της ζώνης του ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ τραβάει τον Αλέξη Τσίπρα από το μανίκι και διεκδικεί τα παλαιά ριζοσπαστικά της συνθήματα, από την εποχή που το κόμμα ήταν στο 3%, καμία διαπραγμάτευση με την ΕΕ, με τίμημα ακόμη και την έξοδο από το ευρώ και αποκλεισμό όλων των στελεχών που δεν είναι αμιγώς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γι'αυτό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μπλόκαρε την υποψηφιότητα του Γιάννη Βαρουφάκη για την ευρωβουλή, αφού ο γνωστός οικονομολόγος -το μόνο τόσο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ- επικρίνει έντονα την ευρωπαϊκή ένωση αλλά δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!
Το Αριστερό Ρεύμα ονειρεύεται δημοψήφισμα για τη δραχμή
Ενδεικτικές των προθέσεων και των απόψεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι οι δηλώσεις στελεχών του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ και τη δραχμή. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σόφης Παπαδόγιαννη -την οποία επέβαλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης- και η οποία επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τη δραχμή. Ακολουθεί ο διάλογος όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του 9.84:
«Δημοσιογράφος: Στις υποθέσεις εργασίας, στην περίπτωση που τα πράγματα φτάνουν μέχρι ένα ορισμένο σημείο, εκτιμάτε ότι είναι ένα ζήτημα δημοψηφίσματος στον ελληνικό λαό, το ποιο νόμισμα θα επιλέξει να έχει και αφού υπάρξουν αντίστοιχες επεξεργασίες στην κάθε πρόταση;
Σ. Παπαδόγιαννη: «Τίποτα δεν αποκλείεται. Είπαμε ότι θέλουμε ο ελληνικός λαός να είναι στο προσκήνιο. Δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ότι και το εγχώριο και το ευρωπαϊκό κατεστημένο, με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, θα προσπαθήσουν να ανακόψουν την άνοδο της αριστεράς στην κυβέρνηση. Εδώ, λοιπόν, ο πιο ισχυρός μας σύμμαχος είναι ο ελληνικός λαός. Αν δεν μπει μπροστά, αν δεν είναι σε αγωνιστική εγρήγορση, γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα».
Δημοσιογράφος: Άρα δημοψήφισμα και για να επιλέξει ο ελληνικός λαός ποιο νόμισμα επιθυμεί...
Σ. Παπαδόγιαννη: «Ναι, δεν είναι μόνο για το νόμισμα. Δεν είναι το ζήτημα του νομίσματος. Εδώ υπάρχει ένα μείζον θέμα για την χώρα, για να μπορέσει να ακολουθήσει μια αναγκαία αναπτυξιακή πορεία -που είναι και το ζητούμενο, για να μπορέσεις να βγεις από τον φαύλο κύκλο-, είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Αυτό είναι ένα μείζον θέμα. Δηλαδή, βλέπουμε, ζούμε, όλο το τελευταίο διάστημα αυτά τα επικοινωνιακά σόου περί πρωτογενούς πλεονάσματος και εξόδου στις αγορές και προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει το εγκληματικό ολίσθημα που κάνει, να αποσιωπά το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του χρέους».
Λαφαζάνης: Αστεία τα περί ρήγματος στον ΣΥΡΙΖΑ
«Κυριολεκτικά αστεία πράγματα», χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης ρήγματος μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την χθεσινή συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο τον Αλέξη τον Τσίπρα» διευκρίνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επιχειρώντας να χαμηλώσει του τόνους.
Και αυτό το καταθέτω, πρόσθεσε «διότι δυστυχώς κάποια κέντρα, επιχειρούν να εμφανίσουν, κατά πάγιο τρόπο, μια δημοκρατική συζήτηση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν πόλεμο, ως δήθεν ρήξη, ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση προκαλούνται ρήγματα».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, «είμαστε περήφανοι που είμαστε δημοκρατικό κόμμα και ένα μεγάλο δημοκρατικό αριστερό κόμμα, το οποίο βαδίζει για να κατακτήσει την κυβέρνηση, την κυβερνητική εξουσία, για να αλλάξει την πορεία και την μοίρα αυτού του τόπου». Δεν είμαστε μονολιθικό κόμμα, είπε, δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα και αυτό είναι που ξεχωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα υπόλοιπα κόμματα.
Τέλος, σχετικά με τις θέσεις που κατέθεσε ο ίδιος και η «Αριστερή Πλατφόρμα» στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι όλη η ΚΕ ακολουθεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και σημείωσε ότι «εγώ διατύπωσα κάποιες ιδιαίτερες απόψεις που στην Κεντρική Επιτροπή σχετικά με την ευρωζώνη, απόψεις που είναι πάγιες και τις λέω σταθερά, όταν συνεδριάζουμε για ανάλογα θέματα, από το προηγούμενο συνέδριό μας».