Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter συμφώνησε να κλείσει κάποιους λογαριασμούς στην Τουρκία, αλλά προς το παρόν δεν θα αποκτήσει γραφείο στη χώρα όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε τη Δευτέρα, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος έπειτα από συνομιλίες που διεξήχθησαν με στελέχη της εταιρείας.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπλόκαρε τον Μάρτιο την πρόσβαση στους ιστότοπους του Twitter και του YouTube έπειτα από τη διαρροή ηχογραφημένων συνομιλιών που καταδείκνυαν τη διαφθορά στο περιβάλλον του.
Έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, βάσει της οποίας η απαγόρευση αυτή παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, η πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε πριν από 11 ημέρες, όμως δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στο YouTube. Εξάλλου ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει λανθασμένη την απόφαση του δικαστηρίου και έχει πει ότι πρέπει να ανατραπεί.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού δήλωσε ότι στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το Twitter συμφώνησαν να κλείσουν κάποιους από τους λογαριασμούς για τους οποίους έχει διαμαρτυρηθεί η Άγκυρα και να δημιουργήσουν έναν πιο επίσημο μηχανισμό βάσει του οποίου το Twitter θα εξετάσει τις δικαστικές αποφάσεις για άλλους λογαριασμούς.
Παρόλα αυτά δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την εγκατάσταση γραφείων του Twitter στην Τουρκία ή για την πληρωμή φόρων, δύο από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας, στη διάρκεια των πρώτων άμεσων συνομιλιών μετά την απαγόρευση της πρόσβασης στον ιστότοπο.
«Οι δύο πλευρές κατανοούν η μία την άλλη πλήρως μετά τις παρουσιάσεις και ελήφθη η απόφαση να δημιουργηθεί ένα σύστημα συνεργασίας στο μέλλον», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
«Κάποιοι λογαριασμοί θα κλείσουν. Σε αυτό το στάδιο το Twitter δεν θα εγκαταστήσει άμεσα μια εταιρεία (στην Τουρκία), αλλά θα υπάρξει η απαραίτητη επικοινωνία μέσω δικηγόρων από την Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας του Twitter Κόλιν Κρόουελ, που ηγείτο της αποστολής, συνομίλησε χθες με αξιωματούχους του γραφείου του τούρκου πρωθυπουργού, του υπουργείου Επικοινωνιών και στελέχη των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών.
Στο μεταξύ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι όλες οι εταιρείες που εκπροσωπούν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούν στη χώρα θα πρέπει να ανοίξουν γραφεία.
Η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά ότι το Twitter έχει κέρδη 35 εκατομμύρια δολάρια από τις διαφημίσεις στην Τουρκία, τα οποία δεν φορολογούνται στη χώρα.
«Κάποιες εταιρείες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν γραφεία εδώ», υπογράμμισε ο Σιμσέκ. «Αν (αυτές) έχουν καλές προθέσεις, θα ανοίξουν ένα γραφείο. Αν έχουν κακές, θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα και θα εξετάσουν άλλες λύσεις», πρόσθεσε. «Αν δείτε τις συμφωνίες για τη διπλή φορολόγηση, μια εταιρεία πρέπει να διαθέτει γραφεία για να μπορεί να πληρώσει φόρους», είπε.