16 Μαΐου 2014

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΜΙΝΗ!! 1400 άτομα έχασαν τη μεταδημότευση από... λάθος υπαλλήλου

Εκτός εκλογικών καταλόγων έμειναν περίπου 1.400 ψηφοφόροι που έκαναν εμπρόθεσμα αίτηση μεταδημότευσης, εξαιτίας λάθους υπηρεσιών των δήμων.

Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους αυτούς, 794 άτομα, είναι στον Δήμο Αθηναίων στα όρια του οποίου διαμένουν τα άτομα αυτά, ενώ έχουν αλλού τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η προθεσμία για τη διαδικασία της μεταδημότευσης έληγε στο τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο με εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών δόθηκε παράταση δύο εβδομάδων. Την εν λόγω εγκύκλιο δεν έλαβε υπ' όψιν ένας υπάλληλος του τμήματος μηχανοργάνωσης του δημοτολογίου, ο οποίος "έκλεισε" τις μεταδημοτεύσεις στην αρχική ημερομηνία και έτσι εκατοντάδες ψηφοφόροι έμειναν εκτός εκλογικών καταλόγων.

Ο δήμος Αθηναίων, σε έλεγχο που έκανε αμέσως μετά την έκδοση των εκλογικών καταλόγων, εντόπισε το πρόβλημα, ενημέρωσε εγγράφως το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκίνησε τη διαδικασία αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών και ενημέρωσε με επιστολές τους 794 εκλογείς ότι εξαιτίας του λάθους θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στους δήμους όπου ήταν εγγεγραμμένοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα θα ήταν να γίνει τροπολογία στη Βουλή. Όταν, όμως, έγινε γνωστό ότι οι υπηρεσίες των Δήμων είχαν κάνει αυτό το λάθος, η Βουλή έκλεινε και δεν μπορούσε να γίνει τροπολογία. Μάλιστα, το τελευταίο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να μπει ήταν το Μεσοπρόθεσμο, στο οποίο δεν επιτρέπονται οι τροπολογίες.

Όπως προαναφέρθηκε, οι πολίτες αυτοί δεν χάνουν το δικαίωμα της ψήφου, για να το ασκήσουν όμως θα πρέπει να μεταβούν στους δήμους προέλευσης, όπου είχαν τα εκλογικά τους δικαιώματα πριν από την αίτηση μεταδημότευσης.

Το θέμα προκάλεσε τις αντιδράσεις υποψηφίων δημάρχων Αθηναίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο πρόβλημα, αλλά σε μικρή έκταση, εντοπίζεται και στους δήμους Γρεβενών, Σπάτων και Μυτιλήνης.

MEGA TV