25 Μαΐου 2014

Ο πήχης για τον Τσίπρα είναι στο 1,65…

Τα exit polls της περασμένης Κυριακής ακύρωσαν την όποια αξία των σημερινών. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε 2-3 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης προκειμένου να έχουμε κάποιες σαφείς ενδείξεις για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, στην περίπτωση που δεν θα έχουμε οριακά μεγέθη.
Τα επιτελεία των κομμάτων αναζητούν ήδη τις ερμηνείες με τις οποίες θα μπορέσουν να παρουσιάσουν το όποιο αποτέλεσμα αποτελεί νίκη ή έστω συντήρηση των δυνάμεών τους. Τα επιτελεία είναι η ομάδα ενός πολιτικού χώρου που βρίσκεται σε ισχύ. Αν δεν μπορέσουν να πείσουν πως κέρδισαν ή έστω πως διατήρησαν τις δυνάμεις άθικτες, άρα και την προοπτική να οδηγήσουν το ασκέρι στη νομή της εξουσίας, θα πρέπει να παραχωρήσουν την θέση τους σε κάποια άλλη ηγετική ομάδα...

Αυτό παίζεται εντός όλων των κομμάτων...
Δεν αποκλείεται επίσης ολόκληροι πολιτικοί χώροι να υποχρεωθούν σε ανασύνθεση δυνάμεων με νέα πρόσωπα ή αναδιάταξη της ισχύος των παλιών.

Για κάθε ένα από τα κόμματα ισχύουν μερικά από τα σενάρια που καταγράφονται ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα πετύχουν:

ΣΥΡΙΖΑ
Για να μπορέσει να αιτιολογήσει νίκη που διατηρεί σε ισχύ την προοπτικής εξουσίας, θα πρέπει να συγκεντρώσει αριθμό ψήφων ευκρινώς μεγαλύτερο από αυτό των βουλευτικών του 2012. Τον Ιούνιο του 2012 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,89% και αριθμό ψήφων 1.655.022...

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πλεονέκτημα της χαλαρής ψήφου υπέρ του καθώς όσοι ψηφοφόροι δεν θέλουν να ρισκάρουν την αλλαγή κυβέρνησης τη Δευτέρα, οι ευρωεκλογές αποτελούν μια καλή περίπτωση να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση κλπ.

Άρα, για να πείσει πως υπάρχει ρεύμα υπέρ του, το οποίο υποδηλώνει αναντιστοιχία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα πρέπει να εμφανίσει αριθμό ψήφων σημαντικά υψηλότερο από αυτόν του 2012, ικανό να εξουδετερώνει τις στρεβλώσεις της θεωρίας της χαλαρής ψήφου.

Μια μικρή θετική διαφορά (2-3%) υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ με λιγότερες όμως ψήφους από αυτές του 2012 υποδηλώνει μεγαλύτερες απώλειες για την κυβέρνηση και μικρότερες απώλειες για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η μικρότερη ήττα όσο καλά και να παρουσιαστεί επικοινωνιακά δεν σημαίνει νίκη και δεν αποτελεί αιτία που οδηγεί σε πολιτική αστάθεια και πρόωρες εκλογές...

Μια μεγαλύτερη διαφορά, άνω του 5% με λιγότερες ψήφους από το 2012 αποτελεί μεγάλη (συντριπτική) ήττα της κυβέρνησης και μικρότερη του ΣΥΡΙΖΑ... Σε μια χώρα που εξαρτάται από ΕΚΤ, εισαγωγές και επιδοτήσεις θα μετρήσουν οι προθέσεις των δανειστών και το πιθανότερο είναι σε τρεις εβδομάδες να έχει ξεχαστεί.

Επί της ουσίας το τελευταίο αυτό σενάριο αποτελεί επιβεβαίωση του πολιτικού αδιεξόδου, αφού η κυβέρνηση θα έχει συντριβεί και το εκλογικό σώμα δεν εμπιστεύεται την αξιωματική αντιπολίτευση. Το σενάριο αυτό ενισχύει τα σενάρια ακυβερνησίας...

Νέα Δημοκρατία
Η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει στις εκλογές του Ιούνη του 2012 περί 29,66% και 1.825.497 ψήφους. Σε πρώτη ανάγνωση το μέγεθος της διαφοράς προς τα κάτω υποδηλώνει και το μέγεθος της ήττας.

Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ όμως, η Ν.Δ. ήταν κυβέρνηση και μόνο αυτό δικαιολογεί κάποια φθορά, ενώ η χαλαρή ψήφος μετρά σε βάρος της.

Δηλαδή, αν κάποιος είναι δυσαρεστημένος και θέλει να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα δεν θα ψηφίσει Ν.Δ. Ο ίδιος όμως ενδέχεται να μην πράξει το ίδιο στις βουλευτικές εκλογές όταν τεθεί το θέμα ποιος θα είναι κυβέρνηση τη Δευτέρα μετά τις εκλογές.

Η ΝΔ στη διετία που συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να πλήξει τη μεσαία τάξη και τον ιδιωτικό τομέα που θα έπρεπε να είναι η ραχοκοκαλιά της, για να αποκόψει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ από την κρίσιμη μάζα των κρατικοδίαιτων πελατών της κομματοκρατίας που παίζουν κρίσιμο ρόλο στις εκλογικές ισορροπίες.

Αυτό ίσως αποδειχτεί μοιραία επιλογή που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, των εσόδων του ασφαλιστικού και της χώρας. Επί της ουσίας η πολιτική της ΝΔ τα δυο αυτά χρόνια ήταν μια ελαφρότερη εκδοχή της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Αποφύγαμε για ανεξέλεγκτη κατάρρευση αλλά προς το παρόν μόνο...

ΕΛΙΑ-Ποτάμι- ΔΗΜΑΡ
Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 είχε λάβει 12,28% και 756.024 ψήφους. Η ΔΗΜΑΡ 6,25% και 384.986 ψήφους. Ο χώρος της κεντροαριστεράς άθροισε 1.141.010 ψήφους και 18,5%...

Στο χώρο της κεντροαριστεράς εμφανίστηκε προ μηνών το Ποτάμι. Αν καταφέρει και συγκεντρώσει ευκρινώς μεγαλύτερο ποσοστό από τους άλλους αναδεικνύεται στον πόλο γύρω από τον οποίο θα συναρθρωθεί η κεντροαριστερά με τους όρους που θα θέσει το ίδιο.

Το Ποτάμι με νέα πρόσωπα θα μπορούσε να διευρύνει την επιρροή στην πτέρυγα της ανανεωτικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κεντροδεξιά.

Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστούν οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό σε μια χώρα που χρεοκόπησε και ευθύνη έχει το παλιό πολιτικό προσωπικό δεν είναι κατ΄ ανάγκην κακό...

Αν έρθει πρώτη η ΕΛΙΑ καθώς εμπεριέχει πλήθος προσώπων ταυτισμένων με το ΠΑΣΟΚ της πολιτικής και κοινωνικής χρεοκοπίας η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς αναβάλλεται...

Χρυσή Αυγή
Νέα κόμματα που θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως είναι αντισυστημικά και είναι εύκολα αναγνωρίσιμα στην κατάταξη της εκλογικής επιρροής είναι η ΧΑ και το Ποτάμι (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το τελευταίο).

Είναι αστείο να ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τους κλεπτοκράτες και τα παράσιτα του ΠΑΣΟΚ πως είναι νέο και άφθαρτο ή το εδώ και δεκαετίες επιδοτούμενο από τον κρατικό κορβανά και την ΕΕ ΚΚΕ. Από την αριστερά νέος «παίκτης» θα μπορούσε να είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν ξεπεράσει το 3%.

Αστείο είναι επίσης να ισχυρίζονται οι ΑΝΕΛ πως είναι νέο και αντισυστημικό κόμμα, όταν ο ιδρυτής και αρχηγός τους ήταν μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία ευθύνεται για την εκτροχιασμό 2004-2009 που οδήγησε στη χρεοκοπία.

Το ποσοστό που θα εμφανίσει η ΧΑ ενδέχεται να αποτελεί και το ηχηρότερο μήνυμα αυτών των εκλογών, λόγω της χαλαρότητας της ψήφου και της επιτυχίας της να εμφανιστεί σαν πραγματικό αντισυστημικό κόμμα.

Η ενίσχυση της παρουσίας της ΧΑ σε συνδυασμό με ανάλογες εξελίξεις στην ΕΕ ανόδου των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστών, αποτελεί μια εξέλιξη που μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις προσεχώς.

Τα αίτια της ανόδου στην Ελλάδα σε αυτή την φάση είναι περισσότερο συγκυριακά, αλλά υπάρχουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη αίτια τα οποία είναι ισχυρά και θα γίνουν ισχυρότερα. Είναι η απειλή της μετακίνησης τεράστιων πληθυσμών προς την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια...

Γέφυρες-Οικολόγοι
Οι Γέφυρες και οι Οικολόγοι είναι κόμματα που στην Ευρώπη έχουν σημαντική σταθερή παρουσία και στην Ελλάδα δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το όριο του 3%. Οι φιλελεύθεροι που ανήκουν οι Γέφυρες είναι το τρίτο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου και οι Πράσινοι το τέταρτο...

Αν οι Γέφυρες καταφέρουν να ξεπεράσουν το 3% θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κρίκο αναγέννησης του Κέντρου με δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας είτε με την κεντροαριστερά ή με την κεντροδεξιά. Αν δεν το καταφέρουν είναι πιθανό να αποτελέσουν στόχο διεύρυνσης είτε της κεντροδεξιάς, είτε της κεντροαριστεράς...

Οι οικολόγοι στην Ελλάδα αποτελούν μέρος των συγκοινωνούντων δοχείων πέραν της κεντροαριστεράς και έχουν «αποξηρανθεί» ήδη από εκεί...

Αυτά προς το παρόν...

Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης θα επανέλθουμε με τα πρώτα δείγματα των Exit Polls…

2) Περί Χαλαρής ψήφου….
Χαλαρός:
Αρχική - Ριζική λέξη : χαλώ < αρχ. χαλῶ
Ετυμολογία: [<αρχ. χαλαρός < χαλῶ]

χαλαρά
1. όχι σφιχτά
ο κόμπος ήταν δεμένος χαλαρά, γι΄ αυτό και λύθηκε
2. χωρίς κάτι να είναι τεντωμένο
το ύφασμα έπεφτε χαλαρά πάνω στο έπιπλο
3. χωρίς ένταση και κούραση, με αργούς ρυθμούς
στις διακοπές περάσαμε πολύ χαλαρά, μόνο μπάνιο, φαγητό και μπαράκια
4. ως προτροπή σε κάποιον να χαλαρώσει, να μην αντιμετωπίζει κάποιο πράγμα με ένταση ή εκνευρισμό

Πηγή:www.capital.gr