03 Μαΐου 2014

Βίντεο: Πηδούσαν από τα παράθυρα του φλεγόμενου κτηρίου στην Οδησσό-Κίεβο: Σαμποτάζ των Ρώσων ο εμπρησμός στην Οδησσό

[Βαρύς ο φόρος αίματος που πλήρωσαν οι φιλορώσοι που προσπάθησαν να φέρουν τον εμφύλιο στην Οδησσό αφού προηγουμένως είχαν επιτεθεί σε πορεία φιλοκυβερνητικών μέσα στην πόλη και αφού κυνηγήθηκαν εγκλωβίστηκαν στο κτήριο. Να σημειωθεί ότι στην Οδησσό οι περισσότεροι μιλάνε ρώσικα αλλά έχουν ουκρανική εθνική συνείδηση]

Το βίντεο είναι σοκαριστικό: ένας άνθρωπος φαίνεται καθαρά να πέφτει από ένα παράθυρο του κτηρίου του συνδικάτου που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Παρασκευής στην Οδησσό.

Το πλάνο του ανθρώπου που πέφτει στο κενό για να γλιτώσει από τις φλόγες και τους πυκνούς μαύρους καπνούς είναι αποκαλυπτικό της απόγνωσης που ένιωθαν όσοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο φλεγόμενο κτήριο, που την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ήταν γεμάτο κόσμο, στην πλειοψηφία τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους στο κτήριο αυτό, άλλοι από ασφυξία από τους πυκνούς καπνούς, κάποιοι κάηκαν ζωντανοί, ενώ κάποιοι πήδηξαν από τα παράθυρα για να σωθούν από τη φωτιά και σκοτώθηκαν από τα χτυπήματα.


Κίεβο: Σαμποτάζ των Ρώσων ο εμπρησμός στην Οδησσό

Ομάδες πολιτοφυλάκων που ήρθαν από την Τρανσδνειστερία οργάνωσαν τα επεισόδια, λέει η ουκρανική πλευρά

H υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατήγγειλε σήμερα μια «εξωτερική» ανάμειξη στα φονικά επεισόδια βίας που εκτυλίχθηκαν χθες στην Οδησσό, τα οποία, σύμφωνα την SBU, «οργανώθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία».

«Οι προκλήσεις στην Οδησσό πραγματοποιήθηκαν με μια εξωτερική ανάμειξη και χρηματοδοτήθηκαν από δύο πρώην ανώτερους αξιωματούχους» του καθεστώτος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι δύο αυτοί άνδρες «κρύβονται» στη Ρωσία, ανέφερε η SBU σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες, «πολιτοφύλακες που ήρθαν από το έδαφος» της Τρανσδνειστερίας, της φιλορωσικής δημοκρατίας που αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία που δε βρίσκεται μακριά από την Οδησσό «έλαβαν μέρος» στα επεισόδια βίας, τα οποία «οργανώθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία».

Η επιχείρηση αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο Σεργκέι Αρμπούζοφ και τον πρώην υπουργό Εσόδων Ολεξάντρε Κλιμένκο. Αυτοί οι δύο αποτελούν μέρος της «οικογένειας», όπως είναι το προσωνύμιο της πολιτικοοικονομικής κλίκας που ενισχύθηκε υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τα επεισόδια βίας στην Οδησσό είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 42 ανθρώπων στο περιθώριο μιας πορείας υπέρ της ενότητας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό της αστυνομίας.