21 Σεπτεμβρίου 2021

📺📢Τζανάκης: Γιατί τα τεστ αντισωμάτων δε δείχνουν την πραγματική ανοσία

[Οι λόγοι που ακυρώνουν τη μέτρηση αντισωμάτων για να δούμε αν έχουμε ανοσία είναι 2:
1. Αυτό που λέει ο Τζανάκης για εξετάσεις που πιάνουν ένα είδος αντισωμάτων ενώ εμείς μπορεί να έχουμε άλλο είδος και σας έχω γράψει αναλυτικά εδώ
2. Και αντισώματα να μην έχουμε, 3-4 μήνες μετά το εμβόλιο, μπορεί να έχουμε ανοσία αν τα Τ-Λεμφοκύτταρα θυμούνται τον ιό. Σ' αυτή την περίπτωση δεν έχουμε αντισώματα αλλά μόλις τα Τ-Λεμφοκύτταρα έρθουν σε επαφή με τον ιό δίνουν εντολή στα Β-Λεμφοκύτταρα να παράγουν μαζικά αντισώματα εναντίον του ιού.
Συμπέρασμα: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΣΙΑ.
Ο μόνος τρόπος να μάθουμε πόσο κρατάει το εμβόλιο είναι οι επιδημιολογικές μελέτες σε μεγάλους πληθυσμούς και οι εισαγωγές εμβολιασμένων σε νοσοκομεία... και εκεί βέβαια υπάρχει ένα θέμα: πάνω από ποιο ποσοστό εισαγωγών εμβολιασμένων θα πουν οι επιστήμονες (ΟΧΙ Η ΠΑΓΩΝΗ) ότι χρειάζεται νέα δόση... Pfizer-Moderna λένε τα δικά τους, FDA-CDC λένε τα δικά τους κι ο ΕΜΑ περιμένει τι θα πουν οι άλλοι🤣🤣
Το εντυπωσιακό όμως είναι αυτό που λέει ο Τζανάκης: «το εμβόλιο AstraZeneca έχει αποσυρθεί στην Ελλάδα για τους γνωστούς λόγους (θρομβώσεις)»... αφιερωμένο σε όσους εν γνώση τους ΣΚΟΤΩΣΑΝ 5-6 ανθρώπους εμβολιάζοντας υποχρεωτικά μόνο με ΑΖ τους κάτω των 50 επί 1,5 μήνα όταν ΌΛΕΣ οι άλλες χώρες είχαν σταματήσει το ΑΖ... και επιπλέον προσπαθούσαν να μας βγάλουν και τρελούςκάτι σούργελα όπως Θεοδωρίδου, Παγώνη και Εξαδάκτυλος]

Τους λόγους για τους οποίους οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον κορωνοϊό δεν μπορεί να ανιχνεύσει το εύρος της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο ανέλυσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. 

«Τα αντισώματα και οι εξετάσεις που κάνουμε δεν ανιχνεύουν το σύνολο της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο. Ανιχνεύουν 1 ή 2 είδη αντισωμάτων από την πολυκλωνική απάντηση αντισωμάτων που κάνει ο οργανισμός μας. Κάθε εργαστήριο έχει επιλέξει ανιχνεύει μόνο κάποια είδη. Ένας με χαμηλό δείκτη δε σημαίνει ότι έχει χαμηλή άμυνα ή ανοσία έναντι στον ιό», σημείωσε. 

Εξήγησε ότι η κυτταρική ανοσία καθορίζει και τη χημική. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης,  τα κύτταρα μνήμης έχουν τη συνταγή και καθοδηγούν άλλα κύτταρα του οργανισμού, τα β λεμφοκύτταρα, να παράγουν αντισώματα. «Συνεπώς με την είσοδο του ιού στο σώμα μας η κυτταρική ανοσία έχει ακόμα τη μνήμη και καθοδηγεί άμεσα τα β λεμφοκύτταρα να παράγουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και να καταστείλουν τον ιό εν τη γενέσει», επισήμανε.  

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου σε υγειονομικούς και πολίτες άνω των 6 ετών, τόνισε ότι πρόκειται για μια σωστή απόφαση. Ανέφερε δε ότι όσοι έκαναν AstraZeneca, θα κάνουν τρίτη δόση mRNA. «Έχει δοκιμαστεί η μίξη των εμβολίων και ξέρουμε ότι η ανοσιακή απάντηση μετά από έναν ολοκληρωμένο εμβολιασμό με AstraZenca και mRNA είναι πάρα πολύ καλή και ασφαλής. Οι πιθανότητες μυοκαρδίτιδας είναι 1-2 στις 500.000 και μάλιστα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς έφηβους. Ξεπερνιέται εύκολα με μια μικρή θεραπεία εκτός νοσοκομείου», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε ότι η βιασύνη για τρίτη δόση συνδέεται με την επιδημιολογική και εμβολιαστική εικόνα της χώρας. «Προφανώς η Δανία και η Πορτογαλία με 90%-95% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες και πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να μην πάρει απόφαση για τρίτη δόση. Η απόφαση αυτή συσχετίζεται με αναποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δε θα υπήρχε τέτοια ζέση για τον εμβολιασμό των παιδιών. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. «Είναι πιθανόν να αποφασιστεί η χορήγηση τρίτης δόσης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, με βάση ηλικιακά κριτήρια, την επαγγελματική απασχόληση και τις συνοδούς παθήσεις. Δεν αποκλείουμε τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ότι η τρίτη δόση ενισχύει την άμυνα των ανθρώπων και  δε βλάπτει τον οργανισμό μας σημειώνοντας ότι πολλοί υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν στην αρχή, τώρα νοσούν βαριά, γιατί έπεσε η άμυνα του οργανισμού. 

Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson& Johnson, αν δηλαδή θα κάνουν το ίδιο εμβόλιο ή mRNA. 

Παιδιά και κορωνοϊός 

Σχετικά με την απόφαση να δημοσιεύονται στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που νοσούν, τόνισε ότι είναι σωστή και θα πρέπει να δημοσιεύονται στοιχεία και τη νοσηλεία τους. «Θα δούμε περισσότερες νοσηλείες σε παιδιά όσο αυξάνονται τα κρούσματα. Περίπου το 1% των παιδιών θα είναι με σοβαρή νόσο», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.  

Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα παιδιά ηλικίας έως 11 ετών που ακόμα δεν μπορούν να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους θα το περάσει ασυμπτωματικά, ολιγοσυμπτωματικά ή με λίγο πυρετό στο σπίτι. «Σπανίως τα παιδιά αυτής της ηλικίας περνούν δύσκολη νόσο. Αυτό που έχει σημασία είναι να οχυρωθούν οι γονείς, γιατί εκείνοι είναι που κινδυνεύουν», συμπλήρωσε. 

Αναφορικά με τους εφήβους, είπε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν θέμα παχυσαρκίας ή υποκείμενα νοσήματα. 


Πηγή: skai.gr