25 Μαΐου 2014

Δύο (και ένα) σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Της Νίκης Ζορμπά

Στο σχόλιο του Capital.gr: «Πυκνώνουν οι φήμες για... μετεκλογικό λίφτινγκ στα όργανα του κόμματος», ανώτατη πηγή της Κουμουνδούρου, αντέδρασε με παρατεταμένο γέλιο και δη στεντόρειο.

Οι περί της ηγεσίας  άλλωστε, ξορκίζουν σαν εφιάλτη το ενδεχόμενο τα ποσοστά της κάλπης να ερμηνευτούν σαν αποδοκιμασία των καταφανώς σκληρών διλημμάτων που έθεσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου: «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ», «Τσίπρας ή Σαμαράς», «στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουν», «Δημοψήφισμα για την Κυβέρνηση».

Κι αν τον πήχη των αριθμών τον τοποθέτησαν χαμηλά (σ.σ  «νίκη θα είναι ακόμα και η μία ψήφος μπροστά από τη Ν.Δ», είπαν κορυφαία στελέχη), ο πολιτικός πήχης που υψώθηκε ένεκα της ενσυνείδητα πολωτικής στρατηγικής που ακολούθησαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε σηκώνει… μετατοπίσεις κατά το δοκούν, απόψε το βράδυ.

Ως εκ τούτου, οι ασκήσεις επί χάρτου στα συρτάρια της Κουμουνδούρου, προβλέπουν δύο ευκόλως διαχειρίσιμα σενάρια για την ηγεσία της, συν ένα που θα σηματοδοτήσει ένα μακρύ και ουδόλως ονειρώδες καλοκαίρι.

Επικράτηση σε Ευρωβουλή και Αττική

Στην Κουμουνδούρου τρέφουν –έστω και συγκρατημένα– την αισιοδοξία, ότι η ευρωκάλπη θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο με διαφορά πλέον των τριών μονάδων από τη Ν.Δ, δίνοντας παράλληλα σοβαρές πιθανότητες στην Ρένα Δούρου και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να «κόψουν» πρώτοι το νήμα σε Περιφέρεια και Δήμο, αντίστοιχα.

Το σενάριο τούτο,  μοιάζει «ζωγραφιά» για τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή, η νίκη θα είναι «σαρωτική» και κυοφορούσα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει στο πλάνο αυτό, το άθροισμα των ποσοστών των κυβερνητικών εταίρων: Εάν Ν.Δ-Ελιά, εκπέσουν κατά πολύ του ποσοστού που συγκέντρωσαν κατά τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου ’12, ήτοι, κάτω από το 42% ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σε ποσοστά του αθροίσματος των δύο,  τότε η Κουμουνδούρου βλέπει κυβερνητική κρίση διαρκείας.

Στην περίπτωση τούτη, το αίτημα «εκλογές εδώ και τώρα» θα τεθεί μετ΄ επιτάσεως από τους ίδιους, παρότι δεν είναι λίγα τα στελέχη που δεν θεωρούν ρεαλιστικό πλάνο την προσφυγή σε κάλπες μεσούντος του θέρους.

Όπερ μεθερμηνευόμενον: Το κόμμα θα ζητά εκλογές διαρκώς, έχοντας γλυκιά επίγευση νίκης και  θα αναμένει –όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές– τη σταδιακή αλλά γρήγορη αποσύνθεση της Κυβέρνησης το φθινόπωρο. Στο σενάριο αυτό προσθέτουν και την εκτίμηση, ότι οι κυβερνητικοί εταίροι –προεξαρχούντος του ΠΑΣΟΚ– θα έρθουν αντιμέτωποι με εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα ευρείας κλίμακας.

Απώλεια λεκανοπεδίου, ισχαιμική διαφορά

Νίκη στις ευρωκάλπες με ισχαιμική διαφορά, που προσδιορίζεται έως 2 μονάδες και παράλληλη ήττα σε Δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια, σημαίνει για την Κουμουνδούρου, απαρχή εσωκομματικής μουρμούρας... αδιευκρίνιστης εντάσεως.

Εάν μάλιστα ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών βαφεί οριστικά «γαλαζοπράσινος», οριστικοποιώντας την εικόνα της περασμένης Κυριακής,  τότε τα θερινά μπουρίνια για την Κουμουνδούρου αναμένονται πυκνά και επαναλαμβανόμενα.

Η κριτική που θα ασκηθεί από την αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στις επιλογές της ηγεσίας θεωρείται ότι θα είναι δριμεία και διπλής κατευθύνσεως: 1) αναφορικά με την «από-ριζοσπαστικοποίηση» του μηνύματος του κόμματος. Η αριστερή μειοψηφία ουδέποτε απεδέχθη το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στο «κέντρο», απείλησε μέχρι καταψήφισης της ευρωδιακήρυξης την ηγεσία εάν δεν συμπεριλαμβανόταν στο κείμενο η φράση-κλειδί «καμιά θυσία για το ευρώ».

2) Διαφώνησε έντονα με υποψηφιότητες  όπως του Ο. Βουδούρη για την αυτοδιοίκηση και του Κρίτωνα Αρσένη για την ευρωβουλή.

Εάν ευοδωθεί δε αυτό το σενάριο αυτό, ο κ. Τσίπρας είναι πλέον πιθανό να δεχθεί πυρά και από τους  πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ.  (Ο Α. Μητρόπουλος άσκησε κριτική για επιλογές του κόμματος ήδη από την περασμένη Κυριακή και μάλιστα δια τηλεοράσεως).

Ήττα ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωκάλπη

Είναι από τα ενδεχόμενα που στην Κουμουνδούρου αφενός αποκλείουν αφετέρου «τρέμουν» ακόμη και στην ιδέα να κληθούν να διαχειριστούν. Κυριώτατα γιατί αυτό θα άνοιγε ζήτημα ευθείας και δριμείας κριτικής συλλύβδην για τις επιλογές του προέδρου της από πέρυσι το καλοκαίρι- οπότε και διέλυσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τις συνιστώσες- προμηνύοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ διαστάσεις ασύμμετρης απειλής: «Αριστερό ρεύμα» εναντίον «Προεδρικών», «προεδρικοί» εναντίον «λαφαζανικών» και στη μέση οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ που αποτελούν πολιτικώς, υπολογίσιμη μάζα.

Πηγή:www.capital.gr